Festival Brabantse Componisten 2022

Vrijdagavond 3 juni 2022

‘Brabantse muziek uit vervlogen tijden’   

De oorspronkelijk geplande datum gaat niet door n.a.v. corona-maatregelen.

Op vrijdagavond 3 juni 2022 aanvang 20.00 uur wordt er in de Heuvelse (Sint-Jozef)kerk in Tilburg een festival voor Brabantse muziek gehouden.
De datum wordt nog vastgesteld.

Het doel is om aandacht te vragen voor prachtige door Brabantse componisten gemaakte muziek. Muziek die het waard is om uitgevoerd en beluisterd te worden.

Tilburg, Heuvelsekerk,
Heuvelring 122
met o.a. de organisten Rob Nederlof en Ruud Huijbregts
Aanvang 20.00 uur.

De voorlopige aankondiging kunt u lezen op bladzijde 18 van het magazine Brabants Orgelrijkdom 2020.

Voorlopig programma

Muziek van Brabantse bodem…’

De Brabantse Orgelfederatie presenteert met een feestelijke concertavond ‘Muziek van Brabantse bodem’. Met dit concert kunt u kennismaken met prachtige werken geschreven door Brabantse musici. Alweer drie jaar geleden heeft de Brabantse Orgelfederatie het initiatief genomen om bladmuziek van componisten uit de provincie te gaan verzamelen. Inmiddels is er al een aardige oogst. Op de website www.brabantorgel.nl kunt u zien wat er zoal is terugge- vonden. Dankzij oplettendheid van leden van onze vereniging zijn verloren gewaande muziekstukken boven water gekomen. Met enige trots kan de federatie u een deel van deze muzikale oogst op deze avond laten horen.

Vijf eeuwen composities
Het programma met Brabantse muziek uit vervlogen tijden omvat composities uit bijna vijf eeuwen. Muziek die eertijds geklonken heeft in kloosters en kerken van Boxmeer, Oirschot, Breda, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, etc. Opmerkelijk is dat vooral het dorp Oirschot naar voren komt als bron van prachtige polyfone muziek. Het waren Christiaan van der Ameijden en Jan Baptist Verrijt die hier werkten, maar uiteindelijk hun dorp verlieten om elders de toonkunst te dienen. Verrijt was enige tijd organist en klokkenspeler van de Bossche Sint Jan voordat hij in Rotterdam aan de slag ging. Van der Ameijden was al in 1563 werkzaam als zanger en Maestro di Cappella van de Sixtijnse kapel in Rome.
Behalve meerstemmige muziek uit de renaissance staat er ook werk uit de barokperiode op het programma. 
Het is Benedictus Buns die vanaf 1666 in het Karmelietenklooster van Boxmeer zijn composities tot klinken brengt. Zo rond 1850 in de periode van de herleving van de katholieke kerkmuziek werken Herman Hageman en Nicolaas Adrianus Janssen aan de reconstructie van het gregoriaans als cultische zang. Janssen doet onderzoek in oude koorboeken in Rome en wordt zelfs bijzonder kamerheer van de paus. Voor minder oude composities is ook ruimte in het programma. Zo klinkt een Meditatie van Oscar van Hemel (zie blz. 33) en een Choraal van Jos van Amelsvoort. Dit laatste werk is een hommage aan César Franck de grote Franse orgel- romanticus. Zo heeft Brabant toch een stukje Franse romantiek in haar repertoire.

Uitvoerenden

Een keur van musici zal de werken voor u uitvoeren (onder voorbehoud).
Als solisten zijn dat:
Enide Lebrocquy, sopraan
Els Wollaert, mezzo-sopraan
Dieuwke de Vries, violiste in het strijkorkest Kamerata Zuid en
Glenn van Hoof, viool.
Verder het Collegium Musicum Catharina.
De organisten Ruud Huijbregts en Rob Nederlof bespelen daarbij een kistorgel,
het Loret-koororgel (1859) en het Smits-hoofdorgel (1893) van de Heuvelsekerk.
U bent van harte uitgenodigd voor dit concert met ‘Muziek van Brabantse bodem’.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Festivals