Festival Brabantse Componisten 2022

Vrijdagavond 3 juni 2022

‘Brabantse muziek uit vervlogen tijden’   

Op vrijdagavond 3 juni 2022 aanvang 20:00 uur werd er in de Heuvelse (Sint-Jozef)kerk in Tilburg een Festival voor Brabantse muziek gehouden, met als doel is aandacht te vragen voor prachtige door Brabantse componisten gemaakte muziek. Muziek die het waard is om uitgevoerd en beluisterd te worden.
Het programma startte om 20:00 uur en duurde, met koffiepauze tot even voor tienen. Een zestigtal bezoekers genoten van de prachtige muziek uitgevoerd door een keur van musici.

Muziek van Brabantse bodem…’

De Brabantse Orgelfederatie organiseert jaarlijks een bijzonder festival waar orgelmuziek al dan niet met andere instrumenten en/of vocale bezetting centraal staan. Dit jaar staan in de Heuvelsekerk van Tilburg de Brabantse componisten centraal. In Brabant is vanaf de 15de eeuw een keur aan componisten te vinden. De Brabantse Orgelfederatie doet daar onderzoek naar en publiceert daarover. Een staalkaart van deze componisten, al dan niet vergeten of onbekend, staat geprogrammeerd op dit Festival Brabantse Componisten. Het programma omvat Brabantse muziek uit vijf eeuwen, van de renaissance middels Christiaan van der Ameijden uit ±1590 tot aan de modernen zoals een compositie uit 1939 van Jos van Amelsvoort.
Daarnaast twee à capella werken uit de 16de en 19de eeuw. Drie orgels komen aan bod: een kistorgel, het Loret-orgel (1859) en het Smits-orgel (1894). Uitvoerenden zijn o.a. organist Rob Nederlof en een keur aan instrumentale en vocale solisten met een vocaal ensemble o.l.v. dirigent Ruud Huijbregts.

Vijf eeuwen Brabantse composities
Het programma met Brabantse muziek uit vervlogen tijden omvat composities uit bijna vijf eeuwen.
Muziek die eertijds geklonken heeft in kloosters en kerken van Boxmeer, Oirschot, Breda, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, etc. Opmerkelijk is dat vooral het dorp Oirschot naar voren komt als bron van prachtige polyfone muziek. Deze plaats leverde ook geschoolde zangers. Het waren Christiaan van der Ameijden (1530-1605) en Jan Baptist Verrijt (1602-1659) die hier werkten, maar uiteindelijk hun dorp verlieten om elders de toonkunst te dienen. Verrijt was enige tijd organist en klokkenspeler van de Bossche Sint Jan voordat hij in Rotterdam aan de slag ging. Van der Ameijden was al in 1563 werkzaam als zanger en Maestro di Capella van de Sixtijnse kapel in Rome. Behalve meerstemmige muziek uit de renaissance staat er ook werk uit de barokperiode op het programma.
Het is Benedictus à Sancto Josepho (1643-1716) die vanaf 1668 in het Karmelietenklooster van Boxmeer zijn composities tot klinken brengt. Vindt een artikel over deze componist op bladzijde 18 e.v.. Rond 1850 in de periode van de herleving van de katholieke kerkmuziek werken Herman Hageman en Nicolaas Adrianus Janssen aan de reconstructie van het gregoriaans als cultische zang. Janssen doet onderzoek in oude koorboeken in Rome en wordt zelfs bijzonder kamerheer van de paus. Voor minder oude composities is ook ruimte in het programma. Daarnaast klinkt een Meditatie van Oscar van Hemel (1892-1981)  en een Choraal  (Choral) van Jos van Amelsvoort (1910-2003). Dit laatste werk is een hommage aan César Franck de grote Belgische orgelromanticus, die in Frankrijk werkte. Zo heeft Brabant toch een stukje Franse romantiek in haar repertoire.

Errata
in dit programmaboekje wordt als viool-soliste Maaike van Vossen genoemd, maar die is tijdens de uitvoering vervangen door
Cláudia Carvalho.

Programma

Christiaan van der Ameijden 
Kyrie, Gloria  uit Missa Fontes et omnia 
Collegium Vocale Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbregts

Herman Hollanders 
Recipe Me     
Enide Lebrocquy, sopraan
Luisa Kop, sopraan

Ruud Huijbregts, kistorgel 

Camphuysen manuscript
Brabantse Dragonders Mars
Rob Nederlof, Loret-orgel

Jan Verrijt  
Motet Currite pastores
Enide Lebrocquy, sopraan 
Luisa Kop, sopraan
Ruud Huijbregts, kistorgel 

Susanne van Soldt
Brabantschen ronden dans ofte Brand
Rob Nederlof, Loret-orgel

Benedictus à Sancto Josepho
Ave Maria  
Enide Lebrocquy, sopraan 
Luisa Kop, sopraan
Cláudia Carvalho, viool
Maaike van Vossen, viool
Ruud Huijbregts, kistorgel 

PAUZE met uitreiking eerste exemplaar van de portret-cd ‘Het Smits-orgel in de Sint-Jozefkerk te Tilburg’, bespeeld door Rob Nederlof

N.A. Janssen
Stabat Mater
Collegium Vocale Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbregts 
en Rob Nederlof, Loret-orgel

Hermanus Boex
O Domine Jesu
Collegium Vocale Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbregts 

Begeleidingsboek Hageman
vier stukken
Rob Nederlof, Smits-orgel

Oscar Van Hemel 
Meditatie, voor orgel
Rob Nederlof, Smits-orgel

Jos van Amelsfoort
Choral
Rob Nederlof, Smits-orgel

Het geheel stond onder leiding van Ruud Huijbregts.

Contactpersoon is Wim Goossens, mail naar secretaris@brabantorgel.nl

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Festivals