Amelsvoort, Jos van (1910-2003)

Jos van Amelsvoort (Kaatsheuvel 1910 – Kaatsheuvel 2003) studeerde vanaf 1934 compositie bij Willem Pijper aan het Rotterdams Conservatorium. Tijdens de oorlog vervolgde hij zijn studie bij Flo Peeters in Mechelen [BelgiĆ«], waar hij zich voornamelijk in contrapunt, compositie en orgel bekwaamde. Onder diens leiding ontstond de Toccata con Corale e Fuga. Na de oorlog vervolgde hij zijn opleiding bij Albert de Klerk in Haarlem, waar hij hoofdzakelijk compositie en orgel studeerde. In die tijd ontstonden veel van zijn orgelwerken. 
Van 1955 tot 1975 was van Amelsvoort leraar in theoretische vakken aan het Conservatorium te Tilburg. Naast lesgeven was componeren zijn voornaamste bezigheid. In 1944 ontstond zijn eerste orkestwerk Sinfonietta. Kenmerkend voor Van Amelsvoort was dat hij definitief afstand nam van de zogenoemde ‘atonale’ muziek, die mede door de invloed van Willem Pijper opkwam. Hoewel hij er in principe voor openstond was het voor hem onmogelijk om met dergelijke middelen muzikale ontroeringen aan anderen over te brengen. Hij was niet in staat de ‘schone klassieke muziek’ zomaar in te leveren en niets gelijkwaardigs ervoor terug te krijgen. 
Van Amelsvoort voelde zich nauw verbonden met het rijke erfgoed van de traditie. Met volledig behoud van het eigen karakter van zijn muziek, hebben meesters als Bach, Bruckner, Franck, Mahler, Debussy en Ravel grote invloed op zijn werk gehad. Jos van Amelsvoort laat een rijk oeuvre na. 

Muziek

Koorwerk ‘O Quam Amabilis’ op YouTube
Oosterhout, Sint-Jansbasiliek

In de koorbibliotheek van de Oosterhoutse Sint-Jansbasiliek bevond zich dit prachtige motet van de Kaatsheuvelse componist Jos van Amelsvoort (1910-2003). Tot aan zijn dood bezocht hij wekelijks trouw de missen bij de Benedictijnen in de Sint-Paulusabdij, waar nog elke dag tijdens de mis gregoriaans werd gezongen door de monniken. Het motet ademt de mystieke modale sfeer van het gregoriaans, Van Amelsvoort voegt aan deze modale wereld prachtige harmonieƫn toe, zo kenmerkend zijn persoonlijke stijl, die deze muziek perfect doen passen op de oude Latijnse tekst. Het werk wordt gezongen door de Capella Catharina, dat als een van de vaste kerkkoren verbonden is aan de Oosterhoutse Catharinaparochie. Zij zingen in de prachtige akoestiek van de Sint-Jansbasiliek. Het koor staat onder leiding van dirigent Jan Willems.
Dit koorwerk ‘O Quam Amabilis’ van Jos van Amelsvoort zou op het Passieconcert van 5 april 2020 uitgevoerd worden, maar dat ging vanwege de coronacrisis niet door.

Archief van het Nederlands Muziekinstituut

Klik hier voor de lijst van werken van Jos van Amelsvoort in het archief van het Nederlands Muziekinstituut 

Website

josvanamelsvoort.nl

Laatste actualisatie: 27 oktober 2021

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Componisten