Festivals

De Brabantse Orgelfederatie organiseert elk jaar een Festival met als breed doel orgelmuziek te stimuleren. Dat kan zijn nieuwe, maar ook oude onbekende orgelmuziek, of jongeren of andere doelgroepen in contact brengen met het orgel of de muziek. Elk jaar organiseert de BOF afwisselend een van de onderstaande Festivals.
Het laatste Festival, verschoven vanwege corona, en werd vrijdagavond 3 juni 2022 gehouden in Tilburg: Het Festival Brabantse Componisten 2022.

Festival Brabantse Componisten

Hierbij is het doel om aandacht te vragen voor prachtige door Brabantse componisten gemaakte muziek. Muziek die het waard is om uitgevoerd en beluisterd te worden.

Improvisatiefestival

Een Festival waarbij improviseren op het klassieke pijporgel centraal staat. Het doel: vooral jongeren in alle vrijheid de klankmogelijkheden van het orgel te laten onderzoeken door er op te improviseren. 

Noord-Brabants Orgelfestival voor Nieuwe Muziek 

Bij dit Festival worden Brabantse componisten uitgenodigd nieuwe composities te creëren met een thematisch uitgangspunt, bijvoorbeeld ‘Stem en Orgel’. Inzendingen van zowel profane als liturgische muziek worden toegestaan. Bij ‘Stem en Orgel’ is dat muziek voor één of meerdere solostemmen of koor en orgel. Bij een ander thema kunnen dat ook andere instrumenten zijn samen met het orgel. Het enige criterium is dat het orgel een prominente rol dient te spelen, dat wil zeggen een minimaal gelijkwaardige muzikale partner van de zang of het andere instrument.

Overzicht van oude en geplande Festivals: