Luisterclubs

‘De kleine orgelkring’ in Tilburg

In Tilburg is sinds 1995 een groepje orgelliefhebbers dat vijf maal per jaar bij elkaar thuis komt om te genieten van een thema-avond met orgelmuziek.

Elk van de vijf deelnemers bereidt ieder jaar één keer een interessant programma voor en nodigen de overige vier daarbij uit om te komen luisteren, discussiëren en gezellig koffie te drinken. Zo hebben zij inmiddels al bijna tweehonderd avonden met elkaar in de huiskamers doorgemaakt, gezeten voor de stereo-installatie om orgels-cd’s te beluisteren, aangevuld met toepasselijke informatie over organist, orgel of de muziek.

 
Een van de toenmalige deelnemers van ‘De kleine orgelkring’, Peter Boone (toen 95!), bediende de stereo-toren tijdens ‘zijn’ luisteravond in september 2012.

Wat voorbeelden van hun luisterprogramma’s:
– Nederlandse organisten: 200, 150 en 100 jaar geleden geboren.
– Jan Bonefaas in Gorinchem, Anton Pauw in Haarlem en André van Vliet in Deventer. 
– Ulrich Böhme op het Schuke-orgel in de Thomas Kirche in Leipzig. 
– Cees van der Silk in Capelle aan de IJssel.

Op de foto: ‘De kleine orgelkring’ bijeen in januari 2013 ten huize van Joop Meijer, organist en amateur-orgelbouwer (een zelfgebouwd kabinetorgel staat rechts in beeld). Lees hier het interview met deze club in Brabants Orgelrijkdom 2013 op bladzijde 31.
Inmiddels zijn Joop en Peter helaas overleden, maar er zijn twee nieuwe orgelliefhebbers gevonden die hun plaats innamen en de club is nog steeds springlevend! Toen ergens in 2020 de coronaregels even versoepeld werden, konden ze in augustus nog hun vierde orgelluisteravond houden. Voor 2 oktober 2020 was er weer een programma, maar dat kon niet doorgaan. Het gehele 26ste seizoen konden ze niet bij elkaar komen. Nu hoopt de groep om vanaf augustus/september 2021 weer kunnen starten voor seizoen 2021-2022.

Dit initiatief is interessant om door andere orgelliefhebbers te worden nagevolgd. De BOF kan daarbij bemiddelen, bijvoorbeeld middels de nieuwsbrief, als ergens de behoefte is om ook een luisterclub te starten…
Mail naar 
brabantorgel.nl