Heeswijk – Abdij van Berne

Adema-orgel Reil-orgel Concerten Muziek Kerk Orgelkring Info

Abdijstraat 49
5473 AD Heeswijk-Dinther 
(gem. Bernheze)
Locatie op google/maps

Met Openbaar vervoer vanuit ‘s-Hertogenbosch of Veghel: bus 158.
Stap uit bij de parochiekerk van Heeswijk, halte ‘Mgr. van Oorschotstraat’.
Ongeveer 50 m ten oosten van de kerk loopt u linksaf de Abdijstraat in.
Tweede straat rechts (nog steeds Abdijstraat).
Na 200 m gaat u linksaf, over de brug en onder de poort door.

Het Vermeulen/Adema-Schreurs orgel (1931-1970)

In 1931 werd een orgel door Vermeulen voor de abdijkerk gebouwd. 


Het interieur van de abdijkerk in 1934 met het Vermeulen-orgel links ingebouwd in de wand.

 
In 1952 werd door Adema-Schreurs een nieuwe Kromhoorn geplaatst en enkele vulstemmen. Het orgel had toen een grotendeels open opstelling met een nieuw front op dezelfde plaats in de absis. 

In 1970 werd het orgel door Adema-Schreurs verplaatst naar de huidige plaats achter in het koor in een geheel nieuwe orgelkas en werden er vier nieuwe tongwerken geplaatst. De kwaliteit van het pijpwerk en de mechaniek is nog steeds erg goed.

Dispositie

Manuaal I C-g”’Manuaal II (zwelkast) C-g”’
Bourdon 16′
Prestant 8′
Holpijp 8′
Prestant 4′
Dwarsfluit 4′ 
Doublet 2′ 
Mixtuur IV st 
Sesquialter II st
Trompet 8′ 


Viola 8′
Unda maris 8′
Bourdon 8′
Prestant 4′ 
Roerfluit 4′
Nachthoorn 2′ 
Mixtuur III st 
Fagot-Hobo 8′ 
Kromhoorn 8′ 
Tremulant 
______________________
Pedaal C-f’
Principal 16′
Subbas 16′
Octaaf 8′
Gedekt 8′ 
Prestant 4′
Fagot 16′
Klaroen 4′

Koppelingen P+I, P+II, I+II, 
6-voudige Setzercombinatie.
Systeem: sleepladen.
Tractuur: electrisch. 
Stemming a’ = 440 Hz 
Temperatuur gelijkzwevend.

Het Gebr. Reil orgel (1981)

De firma Reil uit Heerde plaatste in 1980 een orgel in de aula van het in 1978 gebouwde nieuwe muziekschool Oost-Groningen in Winschoten, Dit orgel is ontworpen in Duitse barokstijl. Adviseurs bij de bouw waren de orgeldocenten Johan Brouwer, Stef Tuinstra en Cees van Walsum. Het instrument werd in november 2000 te koop aangeboden. Het is in 2002 gekocht door de Werkgroep Berne Abdijconcerten, die het, met toestemming van de Norbertijnen, als tweede orgel in de abdijkerk plaatsten. 

Het orgel stond eerst in de absis opgesteld, maar is in 2006 verplaatst naar het balkon, voor het roosvenster: 


Foto Piet Bron (bij daglicht)In 2019/2020 is het Reil-orgel gerestaureerd en op 3 mei 2020 weer met een concert door Mattheo Imbruno in gebruik genomen.

Dispositie

Manuaal I C-f”’Manuaal II C-f”’
Prestant 8′ B/D
Holpijp 8′ B/D
Octaaf 4′ B/D
Octaaf 2′ B/D
Mixtuur III-V st B/D
Trompet 8′ B/D
Vox Humana 8′ B/DGedekt 8′
Fluit 4′
Quint 3′
Fluit 2′
Terts 1 3/5′
____________________
Pedaal C-d’
Subbas 16′
Fagot 16′ 
Octaaf 8′

Koppelingen: Pedaal-I, Pedaal-II, I-II (schuifkoppel) 
Tremulant (opliggend) 

Toetstractuur mechanisch 
Registertractuur mechanisch 
Windlade(n) sleeplade 
Toonhoogte a=440 Hz 
Stemming Neidhart
Winddruk 81 mm 
Mixtuur IV-V sterk (Manuaal I) C: 1 1/3′ – 1′ – 2/3′ – 1/2′. c: 2′ – 1 1/3′ – 1′ – 2/3′. c’: 2 2/3′ – 2′ – 1 1/3′ – 1′. c”: 4′ – 2 2/3′ – 2′ – 2′ – 1 1/3′. 

Concerten

Na afloop van ieder concert is er gelegenheid om, onder het genot van een kopje koffie of thee, elkaar en de uitvoerende(n) te ontmoeten.
Aanvang concerten: 16:00 uur

5 mei 2024
Toegang 10,-
Marcel van Westen (Aken DE), orgel
Marcel is een zeer getalenteerde organist uit Zeeland die een flinke carrière maakt als kerkmusicus, dirigent en concertorganist in Duitsland. Hij speelde al eerder in de Abdij een concert en hij zal deze keer werken spelen van Buxtehude, Boëly, Kerll Bruckner, Preston en Messiaen.

2 juni 2024
Toegang 15,-
Split level trio
Dit trio bestaat uit Hayo Boerema, organist van de Laurenskerk in Rotterdam, Dick de Graaf op saxofoon en Greetje Bijma, stemkunstenares. In hun beschrijving bij dit concert hebben ze aangeven dat ze in hun musiceren geen afspraken maken maar zien waar de geest hen voert en erop vertrouwen dat het samenkomt.

7 juli 2024
Toegang 10,-
Tobias Horn (Besigheim/Stuttgart DE), orgel won diverse gerenommeerde internationale concoursen en behoort daarmee tot de meest toonaangevende organisten van zijn generatie in Duitsland. Op zijn programma staan werken van Liszt (de grote fantasie Ad nos ad salutarem undam) en Bach.

1 september 2024
Toegang 10,-
Quentin Guérillot (FR), orgel is sinds enkele jaren organist van het befaamde cavaillé-coll orgel in Saint-Denis en daarmee opvolger van Pierre Pincemaille. Deze jonge organist is afkomstig uit de Elzas en studeerde onder andere bij Michel Bouvard en Olivier Latry. Hij zal voor ons werken spelen van Franck, Reger, Pincemaille.

6 oktober 2024
Toegang 10,-
Reitze Smits, orgel is een van de belangrijkste organisten van ons land. De laatste jaren vooral bekend van de prachtige uitvoeringen van Bachs orgelwerken op de website ‘All of Bach’, een project van de Nederlandse Bachvereniging waarbij alle werken van Bach in video registraties worden vastgelegd, ook te zien op YouTube. Verder was Reitze meer dan 35 jaar docent aan het Utrechts Conservatorium en heeft hij een grote concertpraktijk. Hij speelt voor ons werken van Byrd, Bach en Rachmaninov.

3 november 2024
Toegang 15,-
Ernst Vermeulen, bariton en Stephan van de Wijgert, onze artistiek leider en de organist van De Duif in Amsterdam treedt op met bariton Ernst Vermeulen. Ernst begon zijn conservatoriumstudie als orgelleerling van Reitze Smits (net als Stephan) maar maakte de succesvolle overstap naar zang en studeerde bij Henny Diemer en Harry Peeters. Zijn liefde voor theater bracht hem onder andere bij de Nederlandse Reisopera, de Nationale Opera en de Bayreuther Festspiele. Onlangs bracht hij de Winterreise van Schubert uit op CD. Samen zullen Stephan en Ernst werken brengen van Haydn, Mendelssohn en Rheinberger.

15 december 2024
Toegang 15,-
Kerstconcert Schola Iuventatis olv Jeroen Felix De Schola Iuventatis, bestaat uit ongeveer 10 meisjes van de Schola cantorum van de kathedrale basiliek de Sint Jan uit ‘s Hertogenbosch. Deze jonge toptalenten brengen olv. Jeroen Felix samen met harpist Inge Frimout het beroemde ‘A ceremony of Carols’ van Benjamin Britten. Organist van de kathedrale basiliek Veronique van den Engh zal op beide orgels bewerkingen spelen over kerstliederen

Muziek

In 2005 is er een CD uitgebracht met de beide orgels van de abdij bespeeld door Leon van den Brand. 
Hij speelt daarop werken van Buxtehude en Duruflé.

Op YouTube

Enkele korte opnamen van het jubileum-concert op 18 december 2022 in de Abdij van Berne te Heeswijk-Dinther. Onder het thema van ‘Dromen als Messiaen’ speelde Hayo Boerema een audiovisuele orgelperformance rondom het orgelwerk ‘La Nativité’ uit 1935 van de Franse componist Olivier Messiaen. Johan Luijmes en Marcel Wiercks verzorgden het idee en de uitvoering van de visuele projectie op het front van het Vermeulen/Adema-Schreurs-orgel. Het werd een fantastisch concert in het teken van de ‘geboorte van de Heer’ als afsluiting van het jubileumjaar waarin het 70-jarig bestaan van de ‘Berne Abdijconcerten’ werd gevierd.
Opnamen Wijtse Rodenburg,

Willem Hörmann, orgels.
Foto’s in de video’s: Sylvia Hörmann-Vorst

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621): Allein Gott in der Höh sei Ehr
Willem Hörmann aan het Reil-orgel.

Edward Elgar (1857-1934): Nimrod
Willem Hörmann aan het Vermeulen/Adema-Schreurs orgel.

Werkgroep ‘Berne Abdijconcerten

Elk jaar stelt de werkgroep een programma van hoog nationaal en internationaal niveau samen. De Berne Abdijconcerten bestaan reeds vanaf 1952 zonder onderbreking. Vanaf het begin trokken de concerten de aandacht, vooral vanwege de presentatie van vooraanstaande buitenlandse organisten. De cyclus kreeg mede hierdoor al snel landelijke en zelfs internationale bekendheid. Alle concerten vinden traditiegetrouw plaats, op de eerste zondag van de maand, van mei tot en met december, met uitzondering van augustus. Op de zondag vóór Kerstmis wordt de concertserie afgesloten met het Berne Kerstconcert. De werkgroep is allen die deze concerten mogelijk maken zeer erkentelijk: de abdijgemeenschap, de leden van de orgelkring, alsmede een aantal nog andere financiële ondersteuners. Behalve de specifieke abdijsfeer schept de voortreffelijke akoestiek gunstige voorwaarden voor de Berne Abdijconcerten. De Heeswijkse Norbertijnenabdij, met haar 870 jaar de oudste nog bestaande Nederlandse kloosterorde, geeft zo op een geheel eigen wijze invulling aan een lange culturele traditie. 

Lid worden en gratis naar alle concerten.
Voor een bedrag van minimaal € 55,- per jaar kan men lid worden. Leden krijgen het jaarprogramma toegezonden en gratis toegang tot alle concerten (incl. koffie en thee). Het programma van elk concert – dat de leden tevoren krijgen toegestuurd – geldt als toegangsbewijs. Het lidmaatschap gaat in nadat tenminste € 55,- is overgemaakt op 
IBAN-nummer: NL 49 INGB 0005 2779 75
t.n.v. Stichting Berne Abdijconcerten 
met vermelding van uw adres en postcode.

Werkgroep:
De werkgroep van de Berne Abdijconcerten bestaat uit een enthousiaste groep vrijwilligers die zorgen voor de programmering, promotie en alle aspecten die bij de organisatie van de concerten horen.
U kunt contact opnemen met de werkgroep Berne Abdijconcerten via de de onderstaande gegevens:
www.stichtingberneabdijconcerten.nl
E-mail: orgelkring@stichtingberneabdijconcerten.nl
Facebook: www.facebook.com/berneabdijconcerten

De kerk

In 1857 werd de abdij gevestigd in Heeswijk waar in 1879 een abdijkerk werd gebouwd, gewijd aan O.L. Vrouw van Berne en St. Jan de Doper. Welke in 1927 na het overlijden van ‘hun’ boerenapostel Gerlacus van den Elsen O. Praem. met geld van de boeren wordt vergroot door Hendrik Willem Valk. In de torenmuur hakte de beeldhouwer Jozef Cantré een hoeksteen met zijn beeltenis uit als eerbetoon aan deze boerenapostel. Architect Valk ontwierp ook de abdijpoort. In 2006 onderging de binneninrichting van de kerk een grondige wijziging: de verschillende vloerniveaus werden over de gehele oppervlakte gelijk getrokken. Het tweede orgel verhuisde naar het balkon. De kerkbanken werden verwijderd en vervangen door stoelen. De kerk werd in een gele kleur in drie tinten geschilderd en voorzien van een nieuwe lichtinstallatie. 


Maria met Kind en de heilige Catharina. 

Info

Fotos: Wijtse Rodenburg tenzij anders vermeld.

Deze organisatie is vertegenwoordigd bij de Brabantse Orgelfederatie.

Laatste actualisatie 29-04-2023