Wijgert, Stephan van de

Stephan van de Wijgert (1974, Den Dungen) studeerde orgel aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. In 1998 deed hij het examen Docerend Musicus en in 2001 behaalde hij het Tweede fase diploma. Zijn orgeldocenten vanaf 1987 waren Véronique van den Engh, Jan Raas, Reitze Smits, Matteo Imbruno en Jan Welmers. Hij volgde verscheidene masterclasses en was prijswinnaar op het Sweelinck-concours in 2007.

Organist De Duif te Amsterdam
Vanaf 2008 is hij als organist verbonden aan de kerk De Duif gelegen aan de Prinsengracht te Amsterdam. In opdracht van Stadsherstel Amsterdam, eigenaar van De Duif, werd het Smits-orgel uit 1862/1880 geheel gerestaureerd.
Stephan van de Wijgert werd vervolgens aangesteld als vaste organist met als voornaamste taken: het organiseren van bespelingen bij verscheidene evenementen, in het bijzonder de serie “Zondagmiddag-Orgelconcerten in de Duif” die jaarlijks zo’n 25 concerten omvat.
De door Stephan van de Wijgert geïnitieerde evenementen die een bijzondere aandacht verdienen zijn die in het kader van “De Muze in Meervoud”. Hier worden meerdere artistieke disciplines bijeen gebracht. De mogelijkheden om de rijkdom van het orgel in een bredere context beter tot zijn recht te doen komen en toegankelijk te maken voor een breed publiek worden hiermee onderzocht.

Abdij van Berne, Heeswijk
Stephan is betrokken bij www.orgelconcertendeduif.nl

YouTube

Mozart: Fantasia in d moll kv 397, 18 juni 2020
De fantasie van Mozart die ik hier laat horen begint duister en donker. Allerlei stemmingswisselingen, van dramatische tot meer ingetogenere uitingen passeren hier de revue. Het einde, een allegro in majeur is gelukkig vrolijk en opgewekt. Daarom is het in mijn ogen een mooi stuk om de periode van de coronacrisis van maart tot juni 2020 mee samen te vatten.”

Sint-Bavokathedraal te Haarlem, 12 september 2020:
1. C. Franck: Troisième Choral en la mineur
2. W.A. Mozart: Fantasie in f-moll, kv 594, Adagio-Allegro-adagio
3. L. Vierne: Finale Sixième Symphonie in B mineur, Op 59

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Organisten