Tilburg – Sint-Dionysiuskerk of Goirkesekerk

Orgel Concerten Kerk Orgelkring Info

Goirkestraat 68
5046GL Tilburg
Locatie op Google Maps

Goirke is een wijk van Tilburg


Het Smits-orgel (1905)


Foto Gerrit Jansen



Het orgel is op 1 maart 1905 in gebruik genomen met een bespeling door P. Kallenbach, organist van de Sint Jan in ‘s-Hertogenbosch, en W.I. Reijniers, organist van de kerk en adviseur bij de bouw. 

In 1992 restaureerde Hans Elbertse het orgel. Bij de restauratie is een aantal houten pijpen vernieuwd, omdat de oude verwormd waren. In eerste instantie zijn alleen het Hoofdwerk en het groot Pedaal gerestaureerd.

De derde fase van de restauratie van het orgel werd in 2015 afgerond en het orgel werd weer feestelijk in gebruik genomen.

Dispositie

Hoofdwerk 
C-f³
Positief
(in zwelkast)
Bourdon 16′
Prestant 8′
Violoncello 8′
Flûte
Harmonique 8′
Roerfluit 8′
Prestant 4′
Flûte
Octaviante 4′
Quint 2 2/3′
Octaaf 2′
Cornet II-III-V st
Trompet 8′
Clairon 4′
Vioolprestant 8′
Gamba 8′
Voix Céleste 8′
Flûte Travers 8′
Dolce 8′
Holpijp 8′
Quintadene 8′
Mélophone 4′
Flûte Douce 4′
Piccolo 2′
Basson 8′
Vox Humana 8
Tremulant

Pedaal 
C-d¹
Koppels
Contrebas 16′
Subbas 16′
Cello 8′
Gedekt 8′
Corni Dolce 8′
Bazuin 16′
Trombone 8′







HW-Pos
HW-Pos suboct 
HW-Pos superoct
Ped-HW
Ped-Pos









Speelhulpen:
7 vaste combinaties (pp – p – mp – mf – f – ff – tutti),
Generaal Crescendo.

Voix Céleste 8′ vanaf c
Quintadene 8′: C-H uit Dolce 8′

Toetstractuur en registertractuur pneumatisch.
Kegelladen.
Temperatuur evenredig zwevend.
Winddruk 98 mm (Hoofdwerk), 103 mm (Zwelwerk) en 118 mm (Pedaal)

Concerten 

Zaterdag 23 september 2023
Orgelexcursie Smits-orgels Tilburg
Het maandblad voor orgelliefhebbers De Orgelvriend en de Orgelkring Midden-Brabant organiseren op zaterdag 23 september 2023 een excursie naar de drie Smits-orgels die Tilburg op dit moment nog telt. De excursie voert naar de Heuvelse kerk, de Maranathakerk en eindigt in de Goirkese kerk.
Deze drie naar opzet heel verschillende orgels in Tilburg worden gepresenteerd door Rob Nederlof, stadsorganist van Tilburg en titularis-organist van de orgels in de Heuvelse Kerk.
Zie voor meer informatie, het precieze programma en de wijze van aanmelden onze informatiepagina.

Orgelkring Midden-Brabant

Ga naar de website van de orgelkring.

De kerk

Sinds 1715 stond op ’t Goirke een schuurkerk. Hier beoefenden de katholieken hun godsdienst, omdat hun kerk (Heikese kerk) door de protestanten was geconfisqueerd. In 1829 lanceerde kwam het kerkbestuur met een plan voor een echte kerk. In 1835 werd begonnen met de bouw van de neogotische Sint Dionysiuskerk, een ontwerp van de Oisterwijkse architect Hendrik Essens, het vroegste neogotische kerkelijke bouwwerk in Nederland. In 1839 werd de kerk geopend en in 1843 door bisschop Zwijsen plechtig ingezegend.
In het grootse interieur, eerst gevuld met stukken uit de schuurkerk, bevinden zich vele pronkstukken, zoals een 16de-eeuws doopvont, de imposante preekstoel (1850), de biechtstoelen (1860-1869), het orgel (1903-1905) en tientallen heiligenbeelden en glas-in-loodramen uit diverse periodes. In twee ramen zijn de eerste Heilige Mis in deze kerk (1841) van Petrus (Peerke) Donders en diens doop in de schuurkerk afgebeeld.
In 1902-1903 werd de voorgevel verbouwd. In 1938 werd begonnen met een totale nieuwbouw, uitgevoerd door Kees de Bever. Toen het priesterkoor, de transepten, de sacristie en de massale toren klaar waren, was het schip aan de beurt, maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd die verbouwing afgelast waardoor een groot deel van het authentieke gebouw bewaard bleef. De kerk en de begraafplaats zijn een eenheid.
In 2007 werd begonnen met een restauratie van het rijksmonument, waarna in september 2015 de kerk weer in gebruik is genomen.

De kerk heeft een prachtige inventaris met onder meer: glas-in-lood ramen van P. Clijsen en P.J.H. Cuypers, een eikenhouten preekstoel van de Antwerpse beeldhouwer G.B. Peeters, biechtstoelen in neobarokke trant uit 1860-1863 van de gebroeders Goosens uit ‘s-Hertogenbosch en veel heiligenbeelden uit de 17de, 18de en 19de eeuw. 

Uitgebreide info over de historie van deze kerk: www.historietilburg.nl

Info 

Foto’s: Piet Bron, tenzij anders vermeld.

Laatste actualisatie: 10 februari 2018