Tilburg – Petrus en Pauluskerk

Orgel Concerten Kerk Info

Vierwindenlaan 9-11
5037 MN Tilburg
Locatie Google Maps

In de noodkerk van de Petrus en Paulusparochie te Tilburg plaatste de firma Vermeulen in 1958 een klein mechanisch orgel met één klavier en aangehangen pedaal. Dit orgel is in januari1970 geplaatst in de Sint-Caeciliakerk van Enschot. De firma Verschueren reviseerde het orgel, breidde het uit met een zelfstandig pedaal en voorzag het van een dak en een rugwand.
In 1993 kocht men in Enschot een nieuw tweeklaviers orgel van Gerrit Klop. Het oude orgel werd door Klop ingenomen. Een windlade en enig pijpwerk van dit orgel bleken afkomstig te zijn van de Gebr. Franssen en werden door hen gemaakt voor het orgel in de Heikese Kerk te Tilburg.

Pels & Van Leeuwen-orgel 1969

Onder advies van Louis Toebosch bouwde Pels & Van Leeuwen begin 1969 een orgel als Opus 699 voor de Petrus en Pauluskerk te Tilburg.
In 2005 is het orgel grondig door Pels & Van Leeuwen gereviseerd.

Dispositie

Hoofdwerk C-g”’BorstwerkPedaal C-f’Koppelingen
Roerfluit 8′
Prestant 4′
Gemshoorn 2′
Mixtuur III-IV st


Gedekt 8′
Quintadeen 4′
Prestant 2′
Kwint 1 1/3′
Dulciaanregaal 8′
Tremulant
Subbas 16′
Baarpijp 8′
Schalmei 4′HW-BW
Ped-HW
Ped-BW
Wind (trekknop)


Mechanische toets- en registertractuur
Sleeplade

Concerten

Zondag 22 mei 2022
Aanvang 16:00 uur
Toegang gratis
Projectkoor o.l.v. Bernhard Touwen
Rob Nederlof, orgel
Renaissance muziek

De kerk

Nadat in 1957 aan de Burgemeester Rauppstraat een noodkerk Petrus en Paulus voor de gelijknamige parochie werd gebouwd kon in 1969 de nieuwe Petrus en Pauluskerk worden geopend. De kerk en aangrenzend parochiecentrum zijn ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Lelieveldt. De bijgebouwen hebben samen een zeshoekig grondpatroon, en deze zeshoek werd doorgevoerd in het grondplan van de kerk. Rondom de centrale ruimte bevinden zich drie kapellen. 
In de Mariakapel staat een zeventiende-eeuws Mariabeeld. Kunstenaar Marius de Leeuw vervaardigde diverse glas-in-loodramen en een Petrus en Paulus-logo in het hoofdaltaar.

Info

Orgelinfo Piet Bron
Foto’s orgel: Michiel van ’t Einde
Kerkinfo: Relikwi.nl
Laatste actualisatie 21 maart 2022