Rooij, Dorthy de (1946-2002)

In 1962 werd Dorthy benoemd tot titularis van het orgel in de Augustijnerkerk van het klooster Mariënhage in Eindhoven. Ze bleef deze kerk en dit orgel meer dan veertig jaar trouw, ondanks eervolle aanbiedingen. 

Opleiding
In 1964 begon ze haar studie orgel bij Albert de Klerk aan het Amsterdams conservatorium. In 1969 behaalde ze het einddiploma solospel summa cum laude en in 1972 met unanimiteit van de jury, de Prix d’Excellence in de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem. 
Al in haar studententijd toonde zij belangstelling voor Spaanse, Portugese en Italiaanse oude muziek. Daarom ging ze in Lissabon lessen volgen bij Santiago Kastner. Ze deed vervolgens opnamen met muziek van oude Portugese meesters, op het orgel van de Universiteitskapel van Coimbra. Voor haar inzet voor de Portugese muziek ontving ze de staatsonderscheiding Officier in de Portugese Orde van Dom Henrique. Naast de Iberische orgelmuziek legde Dorthy de Rooij zich toe op Franse muziek van de twintigste eeuw, waarvoor zij lessen bij Maurice Duruflé in Parijs volgde, en bij professor Luigi Ferdinando Tagliavini. Ook volgde ze cursussen te Wenen.
Ze ontving in 1971 de Prijs voor jonge kunstenaars van de stad Eindhoven. 
Naast Bach en César Franck speelde ze werk van twintigste-eeuwse componisten zoals Maurice van Elven en Mathieu Dijker
Ze was een vaak en graag gezien concertorganiste in Europa, de Verenigde Staten en Canada en lid van jury’s van diverse concoursen. In 1994, 1997 en 2000 was ze jurylid voor het internationaal orgelconcours in het kader van het Festival Oude Muziek in Brugge. Ze was ook artistiek adviseur van de concertserie in de Abdij van Berne in Heeswijk en hoofdvakdocente orgel aan de conservatoria van Zwolle en Maastricht. Ze leidde er talrijke Nederlandse en Vlaamse organisten op.
Eén van haar leerlingen, Bart Rodyns getuigde: “Dorthy de Rooij was een ongelooflijk temperamentvol persoon die je haar enthousiasme voor het musiceren als geen ander kon overbrengen. Het was iemand die je amper kon volgen wanneer ze de trappen naar het hoogzaal opliep. Ze bruiste letterlijk van energie, dacht altijd ontzettend positief en dwong haar leerlingen keer op keer kritisch te zijn voor zichzelf.” 
Ze overleed op 56-jarige leeftijd, na een korte ziekte, op 16 december 2002.

cd ‘Brabantse Orgelcultuur’

 
Dorthy de Rooij bespeelt het Smits-orgel van de Victorkerk in Neerloon (1981),
‘Brabantse Orgelcultuur, Smits-orgels 2’.
Tijdsduur totaal: 37 minuten.
Werk van Frescobaldi, Froberger, Muffat, Bariolla, De Macque, Van den Kerckhoven, Van den Gheyn en ‘Monsieur’ Babou.
Geluidsfragmenten van deze cd:

Ottavio Bariolla (2de helft 16de eeuw): Canzon Vigesima ‘La Todesca’

Georg Muffat (1653-1704): Toccata Prima
‘Monsieur Barbou’: Fantaisie des trompettes basse et haute, 1709

Een aantal exemplaren van deze cd zijn door de erven De Rooij ter beschikking gesteld en kunnen bij de Brabantse Orgelfederatie worden besteld.
De opbrengst komt ten goede aan de BOF. Kijk bij de cd’s in de webshop.

YouTube

A.P.F. Boely: Fantasie en Fuga in Bes – hoofdorgel Eusebiuskerk Arnhem (5:01)
C. Seixas: Sonate in A – Eusebiuskerk Arnhem (7:10)
Mathieu Dijker: Missa Apostolorum (11:58)

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Organisten