Kerkplein 1
5061 EB Oisterwijk
Locatie op Google Maps
Het Gebr. Franssen/Valx & Van Kouteren-orgel (1899)
Foto www.kerkfotografie.nl
In 1828 werd het Oisterwijkse orgel -met gebruikmaking van onderdelen van het oude kerkorgel- voor fl. 2.200,- gebouwd door Bernard van Hirtum uit Hilvarenbeek. Nog in de oude kerk werd dit orgel door de Gebr. Franssen in 1880 uitgebreid. Na de voltooiing van het nieuwe kerkgebouw plaatsten zij het in 1899 over. Het orgel werd toen vrijwel geheel nieuw opgebouwd als tweeklaviers instrument. Architect Cuypers ontwierp het nieuwe orgelfront. Het instrument werd in 1935 gerestaureerd en uitgebreid door de Gebr. Vermeulen, in 1946 werd oorlogsschade hersteld en in 1956 heeft Valck & Van Kouteren gerenoveerd, met behoud van veel oud pijpwerk. Daarbij werden de kassen uitgebreid met een derde klavier, een positief bespeelbaar vanaf het tweede manuaal. De nieuwe laden met elektropneumatische tractuur worden aangesloten op de nieuwe grote drieklaviers speeltafel midden voor het orgel. Adviseur bij deze verbouwing was dr. P.J. de Bruyn namens de KKOR. Op 21 mei 1956 werd het orgel opnieuw in gebruik genomen met een bespeling door Hub. Houët uit Eindhoven.
In 1995 wordt door de Gebr. Vermeulen het orgel schoongemaakt en hersteld, in 2000 nogmaals door Pels & Van Leeuwen.
Dispositie
Hoofdwerk C-f”’ | Borstwerk |
Prestant 16′ Prestant 8′ Roerfluit 8′ Octaaf 4′ Koppelfluit 4′ Quint 2 2/3′ Octaaf 2′ Mixtuur III st Grootmixtuur VI st Sesquialter II st Bombarde 16′ Trompet 8′ Clairon 4′ | Baarpijp 8′ Holpijp 8′ Quintadeen 8′ Prestant 4′ Blokfluit 4′ Octaaf 2′ Quint 1 1/3′ Cimbel III st Dulciaan 8′ Tremolo |
Zwelwerk | Pedaal C-d’ |
Prestant 8′ Gamba 8′ Bourdon 8′ Gedekte Fluit 4′ Open Fluit 4′ Quint 2 2/3′ Woudfluit 2′ Terts 1 3/5′ Scherp III st Trompette Harmonique 8′ Tremolo | Resultantbas 32′ (akoestisch) Subbas 16′ Baarpijp 16′ Prestant 16′ Quint 10 2/3′ Octaaf 8′ Gedekt 8′ Koraalbas 4′ Ruispijp III st Bazuin 16′ Trombone 8′ Trompet 4′ |
Koppelingen:
Hoofdwerk – Borstwerk
Hoofdwerk – Zwelwerk
Borstwerk – Zwelwerk
Pedaal – Hoofdwerk
Pedaal – Borstwerk
Pedaal – Zwelwerk
Pedaal – Zwelwerk 4′
Zwelwerk 16′, Zwelwerk 4′
Speelhulpen:
Vrije combinatie
Generaal Crescendo.
Toetstractuur elektropneumatisch
Registertractuur elektropneumatisch
Windlade(n) kegellade
Temperatuur evenredig zwevend
Concerten
Er worden hier geen reguliere concerten gegeven.
De kerk
Tijdens het pastoraat van Hubertus van Heesbeen (1891-1903) kreeg de bekende bouwmeester dr. Pierre Cuypers opdracht tot het ontwerpen van een nieuw kerkgebouw voor Oisterwijk op de plaats waar ongeveer de oude kerk stond die in 1587 uitbrandde, hernieuwd werd en na de tachtig-jarige oorlog tweehonderd jaar door de Hervormden gebruikt werd. De architect ging uit van het grondplan van de oude Lieve-Vrouwekerk te Trier, het vroegste gotische kerkgebouw in Duitsland. Zo kwam de neo-gotische kruisbasiliek in 1899 tot stand. De aannemer voor de bouw werd de parochiaan P.Versteyne, die het gigantische werk op zich nam voor fl.131.773,- inclusief de kosten van afbraak van de oude kerk.
De oude kerk vlak voor afbraak in 1894.
Tot ver buiten Oisterwijk is de zware vieringstoren zichtbaar. Deze toren rust op een viertal zware natuurstenen zuilen in het midden van de kerk. De kerk is ruim 50 meter lang en bijna 38 meter breed. De toren is 67,5 meter hoog en herbergt een carillon met 42 klokken. Tijdens de bevrijding van Oisterwijk in oktober 1944 werd de Petruskerk en vooral de toren door granaatvuur zeer zwaar beschadigd. Herstel volgde in de jaren 1945-1946. Een nieuwe grondige restauratie volgde in 1970 waarbij de kerk tevens werd aangepast aan de vernieuwde liturgievormen. In 1973 werd de kerk op de Rijksmonumentenlijst geplaatst als een belangrijk voorbeeld van de neo-gotiek. In 1998 brandde de torentop af als gevolg van laswerkzaamheden en werd eind 1999 weer in volle glorie herbouwd.
In de Mariakapel is het middeleeuwse beeld van Onze Lieve Vrouw ter Linde te zien dat oorspronkelijk in de vroegere Mariakapel bij de oude lindeboom stond. Op de kerkwand zijn opalineafbeeldingen aangebracht door Charles Eyck, waarop historische momenten van het Mariabeeld staan afgebeeld.
In de kerk zijn een groot aantal kunstvoorwerpen in de vorm van fraaie gebrandschilderde ramen, schilderijen en een barokke biechtstoel aanwezig.
De eikenhouten preekstoel dateert uit 1849.
Boven het orgel en in de zijbeuken ziet men het gebrandschilderde ramen, in 1956 vervaardigd door Max Weiss, doch eerst in de 70-er jaren geplaatst. Het raam bij het orgel stelt de verrezen en verheerlijkte Christus met daarboven de hand Gods en de duif als symbool van de H. Geest voor.
Info
Geen aanvullende informatie.