Nieuwsbrief 46 – 15 mei 2015

15 mei 2015

Geachte nieuwsbrieflezer

Brabants Orgelrijkdom 2015
Het nieuwe magazine is per 18 april uit en in grote getale ter verspreiding bij de concerten en plaatselijke VVV’s meegenomen door verschillende leden van de Brabantse Orgelfederatie die bij de laatste Algemene Ledenvergadering in Diessen aanwezig waren. We kwamen zelfs dozen te kort…. Losse exemplaren (ook van voorgaande jaren) kunnen altijd via onze site tegen verzendkosten besteld worden. Inmiddels zijn de meeste Brabantse VVV’s, die bereid zijn onze magazines in de schappen (of onder de toonbank) te leggen, voorzien… 

De eerste excursie van de BOF in 2015. 

De ‘voorjaars’-excursie staat gepland voor zaterdag 13 juni a.s. We bezoeken dan: – Fijnaart, Dorpskerk, Rogier 1877, nieuwbouw Verschueren 1979 in stijl Rogier met pijpwerk Rogier – Fijnaart, Ontmoetingskerk, Witte 1872 in kas van Dekker 1914 – Oudenbosch, Kapel van Saint Louis, Van den Bijlaardt 1894 – Oudenbosch, Prot. Kerk, Knipscheer 1850 (met binnenwerk uit ca 1770) – Oudenbosch, Basiliek, König 1772, Stevens 1893 Meer info op onze website en in het magazine. 

Zomercursus 2015 Eindhoven 
De jaarlijkse Orgel- en Clavecimbel-zomercursus door Collegium Musicum Eindhoven heeft dit jaar als thema: ‘orgel- en clavecimbelwerken van de familie Bach’. Docenten: Kees van Houten (J.S. Bach), Ruud Huijbregts (clavecimbel), Joost Vermeiren (C.Ph. E. Bach) en Gerard Habraken (W.Fr. Bach e.a.). Locaties: Catharinakerk, Eindhoven. De Regenboog, Nuenen. H. Hartkerk, Vught. De cursus is bestemd voor amateur-organisten en clavecinisten. Men kan ook meedoen als toehoorder. Het is mogelijk per dag in te schrijven. Meer info via onze website. 

Restauratie Bätz-orgel ‘s-Hertogenbosch.
 
Het monumentale Bätz-orgel in de Grote Kerk aan de Kerkstraat in ‘s-Hertogenbosch wordt gerestaureerd. Dit kost ongeveer 300.000 euro. Om dat geld bij elkaar te brengen hebben de organisten van de Grote Kerk een actie bedacht. Vanaf 5 euro kunnen Bosschenaren een orgelpijp sponsoren. Jamie de Goei, organist van de Grote Kerk: “Het orgel in de Grote Kerk uit 1831 is één van de ruim 20 orgels van Jonathan Bätz die er in Nederland zijn en stond tegelijk met het orgel van de Dom in Utrecht in de werkplaats! De orgelbouwers Bätz bouwden orgels van hoge kwaliteit. Deze orgels zijn befaamd om hun specifieke klankkarakter en mede om die reden geven organisten en koren graag concerten in de Grote Kerk. Daarnaast is het orgel in Den Bosch uniek in het feit dat vrijwel alle pijpen nog de originele van Bätz zijn. Het is het meest gaaf bewaarde instrument van Bätz in Nederland!”. Het orgel in de Grote Kerk van ’s-Hertogenbosch telt bijna 1400 pijpen. Daarvan zijn ruim 1100 pijpen te sponsoren: vanaf 5 euro tot en met 250 euro per stuk. De Goei: “De sponsoractie is recent gestart en er is al een klein aantal pijpen gesponsord. Bijna 1100 Bosschenaren, en anderen natuurlijk ook, hebben dus nog de kans om hun naam aan dit orgel te verbinden. Om dit kostbare monument voor de toekomst te behouden is hun hulp dringend gewenst!” Als tegenprestatie voor de sponsoring bieden de organisten een ‘rondleiding en toelichting ’ aan in én bij het orgel. De Goei: “Mensen hebben vaak geen idee hoe een orgel werkt. Bij de rondleiding kunnen sponsoren zien welk werk aan het orgel is gedaan tijdens de restauratie en wordt de werking van het orgel uitgelegd. Zo mogelijk wijzen we ook aan waar ‘hun’ pijp(en) staan. En uiteraard krijgen ze allemaal een uitnodiging voor de officiële ingebruikname waarbij het orgel bespeeld wordt.” Ook wordt een excursie georganiseerd voor alle sponsoren naar het atelier van orgelbouwer Pels en Van Leeuwen waar het orgel wordt gerestaureerd. Een unieke kans om het orgel heel dichtbij te bekijken. Peter van Rumpt, directeur van Pels en Van Leeuwen, vertelt daarbij over het bijzondere werk van zijn bedrijf. De restauratie van het orgel gebeurt gelijktijdig met een interne verbouwing en herinrichting van de Grote Kerk. De Protestantse Gemeente ’s-Hertogenbosch, die in de Grote Kerk huist, wil de kerk op deze manier beter geschikt maken als huis voor de stad, voor mensen die, bijvoorbeeld tijdens het winkelen, behoefte hebben aan een gebed, een gesprek, muziek of even wat stilte. De protestantse gemeente heeft zo’n 1500 leden waarvan er zo’n 150 mensen naar de kerkdienst komen. Jaarlijks worden er veel concerten in de Grote Kerk gehouden, waarbij vaak ook het Bätz-orgel wordt gebruikt. Voor meer informatie over de sponsoractie zie http://www.sponsor-een-orgelpijp.nl. 

Ad van Sleuwen in Diessen benoemd tot stadsorganist van Hilvarenbeek! 
Na de Algemene Ledenvergadering van de Brabantse Orgelfederatie werd Ad van Sleuwen tot zijn verrassing door de burgemeester van Hilvarenbeek ter plekke benoemd tot stadsorganist van Hilvarenbeek. Dat gebeurde in de Sint-Willibrorduskerk te Diessen, nadat hij het afrondende concert van de ALV op het schitterende Van Hirtum-orgel had verzorgd. 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Nieuwsbrief