Mourik, Gerben

Gerben Mourik (1981) behaalde zijn Bachelor en Master-diploma’s Uitvoerend Musicus (met de hoofdvakken orgel en improvisatie) aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Hoofdvakdocenten waren Bram Beekman en Henco de Berg. Daarna volgden privé-lessen bij Ansgar Wallenhorst, Naji Hakim en Ben van Oosten. Improvisatie cursussen werden gevolgd bij Thierry Escaich en Loïc Maillé. 

Organist
Als organist was hij werkzaam in Rotterdam (1998-2000), Klundert (2000-2006), vanaf 1 juli 2006 is hij organist van de Grote- of St. Michaëlskerk te Oudewater. In april 2013 werd hem de eretitel ‘Stadsorganist’ toegekend. 
Hij heeft een actieve concertpraktijk binnen en buiten Europa. Zo speelde hij buiten Nederland op orgelfestivals te Alpe d’Huez, New York, Bergamo, Perm, Toulouse, Gloucester, Liverpool, Salisbury, Ratingen, Aschaffenburg, Antwerpen, Himmerod, Düsseldorf, Kopenhagen, Essen en Warschau. 
Hij is zeer geïnteresseerd in Nederlandse orgelmuziek en speelde de première van diverse composities van Arie J. Keijzer, Johann Th. Lemckert en Jan J. van den Berg. 

Gourben Mourik in De Stad Klundert

Cd’s
De productie ‘Audite Nova’ met opnamen van vijf Nederlandse orgels uit de periode 1950-1970 (met 20e eeuws repertoire) werd zeer positief ontvangen en werd in 2012 gevolgd door de cd Audite Nova 2 vanuit Denemarken (3 orgels van Poul-Gerhard Andersen). 
In 2011/12 verschenen tevens de eerste cd’s op zijn eigen label Vita Recordings; ‘Dialogue’ met werken van Marchand, Keijzer, Bonefaas, Tournemire en Hakim, en ‘Choral’ met improvisaties door het kerkelijk jaar. Beide cd’s werden opgenomen op het Cavaillé-Coll orgel in de St. Sernin te Toulouse. 
Eind 2015 verscheen het derde deel van ‘Audite Nova’ met daarop de orgels in de Martinskirche te Kassel en Kiliansdom te Wurzburg.

Prijzen
Gerben nam deel aan diverse improvisatieconcoursen en behaalde de 1ste prijs op het Nationale orgelimprovisatieconcours te Zwolle (2003). 
In 2005 won hij de 1ste prijs op het internationale orgelimprovisatieconcours te St. Albans (UK). 
In 2008 won hij het Internationaal Improvisatieconcours te Haarlem; de jury kende hem deze prijs unaniem toe. 

In juni 2015 behaalde hij het praktijkdiploma Kerkmuziek aan het Conservatorium te Utrecht; hoofdvakdocent was Mark Lippe.

Voor meer informatie over zijn activiteiten: www.gerbenmourik.nl
E-mail: info@gerbenmourik.nl

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Organisten