Mensing, Ben (1934 – 2022)

Ben Mensing, die in 2014 80 jaar werd, vierde dat hij 60 jaar geleden in 1954 werd aangesteld als begeleider van R.k.- Zang- en Oratoriumkoor te ‘s-Heerenberg en meer dan 50 jaar als organist actief is geweest. Zijn jubileum werd gevierd op zondag 28 september 2014 in de Sint-Caeciliakerk aan de Kerkstraat in Berkel-Enschot, waarbij Ad van Sleuwen en Ben zelf het Klop-orgel bespeelden. Het orgelspel was hem met de paplepel ingegoten daar zijn vader organist was op het Maarschalkerkweerd-orgel in de parochiekerk in ’s-Heerenberg. 
Ben Mensing volgde o.a. piano-, orgel- en theorielessen bij broeder Lambertus Freytag (op het internaat van de Broeders Fransciscanen te Bleijerheide), bij Pierre Brüll (tijdens zijn kweekschoolperiode te Hilversum) en later na zijn vertrek uit ’s-Heerenberg naar Tilburg in 1961 bij Hub Houët aan het conservatorium aldaar. De restauratie van het eerdergenoemde Maarschalkerweerd-orgel in ’s-Heerenberg in 1957/1958 wakkerde bij hem nog meer de interesse aan voor de geschiedenis en de technische aspecten van de orgelbouw. 
Zijn organistenloopbaan begon begin 1958 in Zeddam toen hij daar gevraagd werd de parochiekoren te begeleiden en duurde er 4 jaar, want in 1961 vertrok hij naar Tilburg. Daar begeleidde hij aanvankelijk alleen profane koren zoals het meisjeskoor ZIngende Jeugd, Zang en Vriendschap te Oisterwijk, het Helvoirts Gemengd Koor en enkele ouderenkoren. Kerkorganist werd Ben pas weer in 1968 toen hij benoemd werd in de Sint-Lucaskerk te Tilburg, waar hij 10 jaar de zang begeleidde tot l978. Daarna werd Ben Mensing organist van de Sint-Maartensparochie tot de opheffing ervan in 2009. In 1984 werd hij ook benoemd in de Montfortkerk te Tilburg. 
Na 10 jaar districtssecretaris was hij ook gedurende 4 jaar landelijk secretaris van de KNOV (thans KVOK). Als adviseur begeleidde hij in 2000 de overplaatsing van het Vermeulen-orgel van de Zusters J.M.J. in de Elzenstraat in Tilburg naar de Goirkesekerk (Sint Dionysiuskerk) en begeleidde hij de restauratie van het Rogier-orgel (1844) in de Kloosterkapel te Nieuwkerk (bij Goirle), dat oorspronkelijk werd gebouwd voor de R.k.-kerk te Lepelstraat (bij Bergen op Zoom). Ook was Ben Mensing adviseur bij de bouw van het nieuwe orgel in de Sint-Caeciliakerk te Enschot door G. Klop uit Garderen (met alleen houten pijpwerk). 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Organisten