Excursie voorjaar 2017 Nuenen – Eindhoven

Zaterdag 13 mei 2017.

Tijdens deze excursie bezochten wij ‘recente’ orgels in Nuenen en Eindhoven. Het jongste instrument is het Verschueren-orgel in Nuenen (De Regenboog) uit 1984, 33 jaar jong. Het Vierdag-orgel in Eindhoven (Johanneskerk) dateert uit 1973. De beide andere instrumenten van respectievelijk Van den Berg en Wendt (Emmauskerk) en Pels & Van Leeuwen (TU Eindhoven) dateren uit de 60-er jaren van de vorige eeuw.
’s Ochtends bezochten wij twee kleinere instrumenten die – ondanks teruglopend kerkbezoek – recent vanuit een andere kerk hier zijn geplaatst en waarvan de eerste in opzet is gewijzigd. ’s Middags eerst een middelgroot orgel dat recent met succes werd gerestaureerd en aangepast. De werkzaamheden aan deze drie orgels werden verricht door Orgelmakerij Steendam. Wij sloten de excursie af bij het grote orgel in het auditorium in de TU in Eindhoven. Daar dit ook bestemd is om met orkest te doen klinken, werden tijdens het slotconcert op dit orgel niet alleen orgelwerken maar ook werk voor orgel en orkest uitgevoerd in samenwerking met het Serenata Symponie Orkest ol.v. Ernst Wauer.
Nuenen, De Regenboog

Eindhoven, Johanneskerk
Toelichting op orgel en bespeling door Henk Kooiker

Eindhoven, Emmauskerk
Toelichting op restauratie en aanpassing door Pieter Meijer.
Bespeling door Gerard Habraken.

Eindhoven, Auditorium Technische Universiteit Eindhoven
Presentatie heruitgegeven boekje ‘Het orgel in de TU/e te Eindhoven’ door prof. dr. ir. G.W.M. Kroese.
Concert door Jan Verschuren, universiteitsorganist, en het Serenata Symphonie Orkest o.l.v. Ernst Wauer.

Cd’s en boekje

Van de te bespelen orgels zijn bij deze excursie twee cd’s uitgegeven. Eén cd is opgenomen met orgelspel door Henk Kooiker en Gerard Habraken met werk dat zij ook tijdens de excursie ten gehore hebben gebracht op de eerste drie orgels: Op de andere, een ‘portret-cd’, is onder meer een groot deel van het concert te beluisteren dat op en met het TU-orgel werd gegeven. Het werk met orkest werd live opgenomen tijdens dit concert. Deze cd hoort bij het boekje van het TU-orgel dat bij deze gelegenheid werd uitgegeven als vernieuwde uitgave van eerdere boekjes.

 
Het boekje over het TU/e orgel, inclusief cd. Formaat A5, full colour.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Excursies