Verschuren, Jan

TUe Auditorium orgel

Jan Verschuren (geboren in het Brabantse Asten op 30 juni 1962) begon op tienjarige leeftijd met piano bij Cees Luyckx. Hij studeerde elektrotechniek aan de TU te Eindhoven en orgel bij Hub. Houët. Hij vervolgde zijn opleiding orgel bij Reitze Smits aan het Lemmensinstituut in Leuven en voltooide deze met een eerste prijs. Aan het Utrechts Conservatorium studeerde hij – eveneens bij Reitze Smits – verder voor de graad ‘uitvoerend musicus’. Daarnaast volgde hij interpretatiecursussen bij Jan-Willem Jansen aan het conservatorium van Toulouse en Michel Bouvard aan het conservatorium van Parijs. In 1994 was hij finalist bij het nationaal orgelconcours in Leiden. 
Orgelbespelingen voerden hem naar orgels in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechië en Italië. Hierbij wordt hij vaak vergezeld door zijn vaste registrant, Wim Goossens, waardoor bijzonder gevarieerde interpretaties van de orgelliteratuur gegeven kunnen worden. Hiernaast maakte hij cd-opnamen en trad hij op voor de radio.
In het jaar 2000 werd hij uitgenodigd het slotconcert van het orgelfestival in Torun (Polen) te geven en in 2001 trad hij in aanwezigheid van Koningin Beatrix op bij de opening van ‘Rotterdam, culturele hoofdstad van Europa’. Naast soloconcerten geeft hij ook optredens samen met leden van het Nederlands Kamerkoor en leden van het Koninklijk Concertgebouworkest.
Jan Verschuren volgde in 2001 Folkert Grondsma op als organist-titularis van de Hartebrugkerk in Leiden. Daarnaast is hij aangesteld als Universiteitsorganist aan de Universiteit van Leiden. In de laatste hoedanigheid bespeelde hij in 2005 het Van Hagerbeer-orgel van de Leidse Pieterskerk tijdens de uitreiking van het eredoctoraat aan Koningin Beatrix. In 2007 werd hij tevens benoemd tot organist van de Technische Universiteit Eindhoven. Jan Verschuren is organist geweest in de Willibrorduskerk in Mill (Smits orgel) en in de Petruskerk (nu Petrusbasiliek) in Boxmeer. In april 2002 is Jan Verschuren onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique des Arts-Sciences-Lettres de Paris als waardering voor het uitdragen van de Franse orgelmuziek.

www.janverschuren.nl

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Organisten