Werkendam – Dorpskerk

Orgel Concerten Muziek Kerk

Kerkstraat 5
4251CH Werkendam
Locatie op Google Maps

Het Van Leeuwen-orgel (1953-1963-1972)

In de oude Dorpskerk van Werkendam dat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door een bombardement werd verwoest, stond een Witte-orgel uit 1865. Een jaar na de bouw van de nieuwe kerk werd in 1953 aan de firma Willem van Leeuwen te Leiderdorp de opdracht verstrekt tot de bouw van een nieuw mechanisch orgel (opus 300). Willem van Leeuwen was in zijn tijd in de orgelbeweging al georiënteerd op het historische orgel en het is bijzonder te noemen dat ook hij dan een mechanisch orgel bouwt met hoofdwerk, rugwerk en pedaal. Daarbij was het meteriaal weliswaar van gebrekkige kwaliteit. Zo was de kas gemaakt van vurenhouten stijl- en regelwerk met triplex panelen. Bij de oplevering bleven 8 van de 20 stemmen gereserveerd. In 1963 voegde Van Leeuwen twee stemmen toe, het jaar daarna worden door Pels & Van Leeuwen – per 1 januari verkoopt Van Leeuwen zijn bedrijf aan de firma B. Pels & Zn te Alkmaar – met een geringe dispositieverandering de overige lege plaatsen opgevuld. 

Orgelrestauratie 1972

In 1972 werd het orgel gerestaureerd door Pels & Van Leeuwen, waarbij windlade en mechanieken deels werden vernieuwd en gerestaureerd en het orgel een nieuwe eiken kas kreeg met een sierlijker ontwerp. Tevens werden drie nieuwe stemmen aangebracht. Twee jaar later werd het blinderingssnijwerk aangebracht en werd het orgel geheel voltooid onder advies van de toenmalige organist Frans van Tilburg, die het orgel bespeelde van 1957 tot 1984.

Dispositie

Hoofdwerk C-g”’ Rugwerk 
Prestant 8′
Roerfluit 8′ 
Octaaf 4′
Gedekte Fluit 4′
Nazard 2 2/3′
Octaaf 2′
Cornet III st 
Mixtuur IV-VI st 
Trompet 8′

Holpijp 8′
Prestant 4′
Roerfluit 4′
Fluit 2′
Quint 1 1/3′
Sexquialter II st
Scherp III st
Dulciaan 8′
Tremulant
_________________
Pedaal C-f’
Subbas 16′
Prestant 8′
Fagot 16′

Koppelingen:
Hoofdwerk-Rugwerk
Pedaal-Hoofdwerk 
Pedaal-Rugwerk

 

Concerten 

Er worden hier geen concerten georganiseerd.

Zaterdag 20 april 2013
Dit orgel was onderdeel van de voorjaarsexcursie van de Brabantse Orgelfederatie.

CD

Bij de excursie van april 2013 is een cd uitgebracht. Daar is dit orgel ook op te beluisteren.

KerkAan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd de oude Dorpskerk van Werkendam door een bombardement getroffen en verwoest. De in 1952 gebouwde nieuwe kerk werd als kruiskerk met een tentdak ontworpen door de architecten Nielsen en Spruit. 

www.hervormdwerkendam.nl