Pastoriestraat 22
5756 AM Vlierden
(tussen Deurne en Asten) Locatie op Google Maps
Het F.C. Smits II-orgel (1884)
Begin 1884 leverde Frans Smits II een orgel voor de kerk van Vlierden. Hij plaatste de registers van beide werken om en om op een gecombineerde windlade.
Bij de uitbreiding van de kerk in 1933 is het orgel gedemonteerd en later herplaatst. Sindsdien gaat de bovenkant van de kas schuil achter een boog.




Het orgel was een geschenk aan de parochie van de Vlierdense familie De Maurissens. Het wapen van die familie is op de balustrade van het balkon aangebracht.
In 1960 is het orgel hersteld door Verschueren. Bij die gelegenheid is op het Positief de Voix céleste 8’ discant vervangen door een Quint 3’ discant.
In 2006 was opnieuw een herstelbeurt nodig die door Verschueren werd uitgevoerd.
Het orgel verkeert nog goeddeels in originele staat.
Dispositie 1960
Manuaal I C-f³ | Manuaal II |
Prestant 8’ Bourdon 16’ B/D Fluit 8’ Diapason 4’ Nasard 3’ Octaaf 2’ Trompet 8’ B/D | Holpijp 8’ Viola di Gamba 8’ Fluit 4’ Quint 3’ D Violine 2’ ___________________ Pedaal C-d¹ Aangehangen |
Manuaalkoppel.
Bas-/discant scheiding b°/c’.
Tractuur mechanische sleeplade.
Winddruk 75 mm.
Temperatuur gelijkzwevend.
Toonhoogte a’ = 440 Hz.


Concerten
In deze kerk worden doorgaans geen orgelconcerten georganiseerd.
De kerk
In 1846 liet de parochie van Vlierden een nieuwe, eenvoudige kerk bouwen. In 1933 is dit gebouw met twee traveeën uitgebreid. In de Tweede Wereldoorlog liep de kerk flinke schade op. Vele jaren na het herstel, in 1956, bleek het nodig om de kerk van een nieuwe voorgevel te voorzien.
In 2016 is het gehele interieur van de kerk geschilderd en o.a. ook de verlichting op de tribune en bij het orgel gemoderniseerd, zie beide foto’s hieronder. Op de orgelfoto’s meer naar beneden is de situatie van vóór 2016 nog afgebeeld.
Meer foto’s van het kerkinterieur: kerkfotografie.nl
Foto’s Kerkfotografie
Info
Tekst Frans Jespers
Foto’s Michiel van ’t Einde / Piet Bron / Kerkfotografie
Literatuur:
Jan Boogaarts, De orgelmakers Smits te Reek (bij Grave), Zutphen 2017.
Laatste actualisatie: 6 november 2020