Valkenswaard – Ontmoetingskerk

Orgel Concerten Kerk Info

Julianastraat 12
5554JC Valkenswaard
Locatie op Google Maps

Het Leeflang-orgel  (1965)

In Leiden plaatste Ernst Leeflang te Apeldoorn in 1965 in de Bevrijdingskerk en in de Gereformeerde Petrakerk identieke tweeklaviers serie-orgels. Het instrument van de Petrakerk werd op 28 oktober 1965 officieel in gebruik genomen. Adviseur bij de bouw was Chris Hanegraaff. De Petrakerk werd rond 1990 gesloten. 
Het orgel van de Petrakerk werd door de Ontmoetingskerk overgenomen voor ƒ 22.500,-. De totale kosten waren, na demontage, nalopen, plaatsen en stemmen, alles door orgelbouwer M.C. Tiggelman uit Zaltbommel, bijna ƒ 42.000.-. Daarbij is ook de windvoorziening verbeterd. Adviseurs bij de overplaatsing waren A.J. Gierveld en J. Telder namens de GOV. Op 29 november 1992 is het instrument officieel in gebruik genomen. 

Het is een serie-orgel dat efficiënt werd gefabriceerd. Een wellenbord ontbreekt, wat de speelaard nadelig beïnvloedt: het middelste gedeelte van het klavier speelt het lichtst. De klank is die van de zakelijke 60-er jaren. Toch is dit een door en door eerlijk orgel; het heeft bijvoorbeeld geen transmissies. 
Na een brand in de kerk in 2000 is het orgel het jaar daarop schoongemaakt en opnieuw geïntoneerd door Ide Boogaard (Rijssen). Hij heeft de klank meer body gegeven, o.a. door opschuiving van het diskant-pijpwerk van de Holpijp. Ook de intonatie van Leeflang is daarbij verbeterd.
Het orgel is in feite een wat uitgebouwd positief: met name de verdeling van de registers over twee klavieren schept de nodige mogelijkheden.

Dispositie

Ondermanuaal C-f”Bovenmanuaal
Roerfluit 4′
Octaaf 2′
Vox humana 8′
Holpijp 8′
Prestant 4′
Mixtuur II-III st
________________
Pedaal C-d’
Quintadeen 4′
Sordun 16′

Koppelingen:
manuaalkoppel (drukkoppel).
I op pedaal.
II op pedaal.

Tractuur mechanisch.
Windlade sleeplade.
Toonhoogte a’ = 440 Hz
Temperatuur evenredig zwevend.
Winddruk 70 mm wk.


Foto Ton van Andel

Van de Holpijp 8′ is C-G koper, liggend tegen de binnenkant van het dak aangebracht. Van de Roerfluit 4′ is c’-f” open conisch. De beide tongwerken zijn in hun soort zeer goed, al heeft de kortbekerige Sordun, zelfs bij een opengezet achterpaneel, te weinig energie voor aanvoering van de gemeentezang. De kelen zijn van hout, de koppen van zwarte kunststof, de spietjes van wit plastic. 

Concerten

Er worden hier niet regelmatig orgelconcerten gegeven. Daarvoor is het aanwezige Leeflang-orgel een te bescheiden instrument. 
Er worden wel enkele concerten gegeven in een reeks, die zich over een aantal jaren uitstrekt. In die reeks is aandacht voor verschillende soorten kerk/orgelmuziek.

50 jaar Leeflang-orgel 3 en 4 oktober 2015
Vijftig jaar geleden werd het Leeflang-orgel van de Ontmoetingskerk te Valkenswaard gebouwd: een bescheiden instrument, gemaakt in de tijd dat de neobarok hoogtij vierde in de orgelbouw.

De kerk

De in dit gebouw bijeenkomende gemeente bestaat uit Hervormden en Gereformeerden die in 1988 een federatief verband aangingen. Voortaan gingen zij met de Gereformeerden samen ter kerke in de Ontmoetingskerk. De gemeente is gelukkig met de uitstraling van het gebouw.

Zie ook: www.pgvalkenswaard.nl

Info

Foto’s en orgelinfo: Piet Bron 2014, tenzij anders vermeld.

Deze organisatie is vertegenwoordigd bij of lid van de Brabantse Orgelfederatie.