Udenhout – Sint-Lambertuskerk

Orgel Concerten Kerk Orgelkring Info

Slimstraat 9
5071 EG Udenhout
Locatie op Google Maps

Het Loret-orgel (1868)

De Belgische bouwer Loret bouwde het orgel in 1867/1868. Het orgel kreeg een loos rugpositief. Het bleef vrijwel ongewijzigd, afgezien van een aantal ingrepen in 1957. In dat jaar wilde men meer ruimte voor het zangkoor, zodat de firma Vermeulen werd gevraagd de speeltafel te verplaatsen. Een groot deel van de mechaniek moest hiervoor worden vernieuwd. De registerknoppen werden nu boven de klavieren geplaatst. Ook de dispositie werd aangepast: de Violon 8′ van het Manuaal werd vervangen door een Quint 1 1/3′, en de Violon 16′ (discant) van het Positief door een Fluit 2′ (discant). Plannen voor de vervanging van de loze zinken frontpijpen door tinnen vonden geen doorgang.

Sinds 1968 werd het orgel vrijwel niet meer gebruikt. Langzaam maar zeker raakte het in verval. Hans van der Harst maakte in 1978 een rapport, maar restauratie werd niet uitgevoerd. Pas in 1993 begon de fondswerving voor een grondig herstel. De gebroeders Vermeulen starten deze restauratie begin 1997. Het instrument werd weer volledig in originele staat gebracht. De verdwenen registers werden gereconstrueerd, en de klaviatuur kwam weer op de oude plek. Ook de registerknoppen kwamen weer op de oude plek terug. Ook de orgelkas is hersteld. In later tijd geplaatste beelden van Aloysius en Raymundus zijn verwijderd, en de originele musicerende engelen kwamen weer terug.Op 7 juni 1998 is het orgel in gebruik genomen met een bespeling door Joris Verdin uit Antwerpen.

Dispositie

Hoofdwerk C-f”’ Zwelwerk
Bourdon 16′
Prestant 8′
Bourdon 8′
Viola 8′ – 1998
Fluit 8′
Quintadeen 8′
Prestant 4′
Fluit 4′
Piccolo 2′
Cornet V st D
Trompette 8′ D/B
Clairon 4′
Violon 16′ D – 1998
Salicionaal 8′
Bourdon 8′
Salicionaal 4′
Fluit 4′
Basson 8′ B
Hautbois 8′ D
Euphone 8′


Pedaal C-d’
aangehangen 

Tractuur mechanische sleepladen 
Toonhoogte a’ = 443 Hz 
Temperatuur evenredig zwevend 
Winddruk 86 mm
Koppelingen: Manuaalkoppel.
Speelhulpen: Klok, Donder.

Samenstelling Cornet V sterk Discant cis’: 8′ – 4′ – 2 2/3′ – 2′ – 1 3/5′. 

Gegevens Piet Bron, foto’s Nico van Duren en Wim van der Ros

Concerten

Zaterdag 2 november 2019
Aanvang 20.30 tot 21.15 uur. 
Na afloop vrijwillige bijdrage.

Allerzielen.
De première van “Vita Brevis” door Fons Mommers, geschreven voor orgel, koor, stem, klarinet en slagwerk. 
Het werk zal worden uitgevoerd door 
Jelena Bazova (Breda), orgel,
Johan Pols, stem; 
Paul Hoogenboom, klarinet; 
Cor Links, slagwerk, 
in samenwerking met het Zuid-Nederlands Kamerkoor.

Stichting Orgelkring Midden-Brabant

Deze orgelkring verzorgt hier af en toe concerten.

De kerk

De Sint-Lambertuskerk in Udenhout, een neoclassictische pseudobasiliek, gebouwd in 1841 en rijksmonument. Het is een typerend voorbeeld van een hallenkerk uit de waterstaatsperiode, toen de eerste katholieke kerken werden gebouwd onder toezicht van Rijkswaterstaat. Kenmerkend voor de waterstaatskerken is de toepassing van de neo-classicistische vormentaal in de architectuur en een overwegend neobarok interieur. Het meubilair dateert behalve de kerkbanken nog uit de bouwperiode. Er is onder andere een hoogaltaar uit 1848, en het Loret-orgel uit 1868. De grisailles dateren uit ca. 1696. In 1952/53 werd de kerk met twee dwarskapellen vergroot. Het eerste orgel is niet meer aanwezig. Dit werd geplaatst door Van Hirtum, en was gekocht in Rotterdam. In 1867 werd besloten het te vervangen. 

Meer info kunt u vinden op www.orgelkringmiddenbrabant.nl

Info

Deze organisatie is vertegenwoordigd bij of lid van de Brabantse Orgelfederatie.

Fotografie: Wim van der Ros.

Laatste actualisatie: 25 maart 2020