Weem, Ton van de

Ton van de Weem (Eindhoven, 18 juni 1958) studeerde na zijn Gymnasium B (1976) aan het conservatorium te Tilburg. Hij behaalde hier de Orgelonderwijsakte B, Schoolmuziek onderwijsakte B, Koordirectie UM en Theorie der muziek 1e en 2e jaar.

Ton volgde privélessen koor- en orkestdirectie bij Joop Schets, de cursus kinderkoordirigent bij de SNK alsmede zanglessen bij Erna Spoorenberg (hoofdvakdocente zang in conservatoria te Amsterdam en Brussel) en Jonathan Hart Makwaia (University New York).

Ton is voornamelijk werkzaam als koordirigent. Zo leidt hij momenteel de Zangvereniging Otherwise te Eindhoven, het Eindhovens Ascolta, het Vocaal Ensemble Phoenix (Veldhoven), het Gemengd koor Creatura (Weert) en het Nuenens Mannenkoor. In 2020 fuseerde Ascolta met het Eindhovens gemengd koor De Toonkunst. Daarnaast dirigeert hij twee kinderkoren in oprichting van de basisscholen De Dassenburcht en Crijns in Nuenen.

Sinds begin 2021 is hij tevens hoofdorganist van de Immanuelkerk in Veldhoven.

Ton van de Weem was eerder o.a. docent aan de muziekscholen te Boxtel en Veldhoven. Hij is oprichter van de Stichting Koorschool Zuid-Nederland, het Veldhovens Kamerkoor en het Veldhovens jeugdkoor. Hij dirigeerde o.a. het Boxmeers Vocaal Ensemble, het Kamerkoor Syrinx en het Lambriakoor (Veldhoven) waar hij eerder organist was.

Hij voerde onder zijn directie grote projecten uit zoals het Requiem van Fauré (1944), de Carmina Burana van Orff (1996 en 2014) en vijf achtereenvolgende jaren de Johannes Passion van J.S. Bach (1994-1999). Ook moeten genoemd worden het Requiem van Mozart (1996), het Dido and Aeneas van Purcell (1997) en de Messiah van Handel (1997).

Ton van de Weem behaalde met zijn koren mooie resultaten op het Internationaal Koren Festival in Arnhem en verzorgde diverse opnames voor de KRO. Ook dirigeerde hij gedurende een aantal jaren De Veldhovense Revue, een eigentijds muziektheater. In 2020 was hij samen met Rishabh Dhar en Indrani Batabyal (India en Calcutta) oprichter van de Stichting Kimayaa Institute for Music and Performing Arts.

Ton van de Weem werd in 2000 pauselijk onderscheiden t.g.v. 25 jaar werkzaam zijn als organist en dirigent van het Lambriakoor te Veldhoven, terwijl hij in 2003 de Cultuurprijs van de gemeente Veldhoven ontving vanwege verdiensten als stimulator van het muziekonderwijs in Veldhoven en het dirigentschap van o.a. de Veldhovense Revue en vier Veldhovense koren.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Organisten