Brabants Orgelrijkdom 2014

Klik hier voor de complete PDF versie

 
Op de cover het Smits-orgel in de kerk van de Heilige Jacobus de Meerdere in Zeeland (N-Br), onderdeel van de voorjaarsexcursie.

De voorzitter van de Brabantse Orgelfederatie, Frank Petter, reikte het eerste exemplaar uit aan de Commissaris van de Koning van Noord-Brabant in het Provinciehuis te ‘s-Hertogenbosch, op woensdag 9 april.

Dit 52 pagina’s tellende fullcolour magazine bevat naast veel orgelnieuws de uitneembare katern met de Brabantse orgelconcertagenda. 

Uitgave en redactie
Het magazine heeft het A4 formaat en telt weer 52 pagina’s in kleur. De oplage is dit jaar weer 9000 exemplaren die gratis worden verspreid via orgelkringen en VVV’s. 
De bestuursleden Wijtse Rodenburg en Wim van der Ros vormen de redactie, schreven artikelen en interviews en zijn verantwoordelijk voor de meeste foto’s. De vormgeving is in handen van Wijtse Rodenburg.
Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door de advertenties en een subsidie van het Delafonds.

Een greep uit de inhoud:

Kennismaking
Interview met onze nieuwe voorzitter Frank Petter, in het dagelijks leven burgemeester van Bergen Op Zoom..

Interviews
Interview met Frans van Mameren die afscheid neemt als nestor van de orgelconcerten in Eindhoven en Geldrop.
Interview met Ton Stevens, aktief in Oosterhout en omgeving in de Stichting Ludens en o.a. organisator van het Dierendag-projekt voor basisschoolkinderen.

Muziek
Interview met Kees van Houten over zijn onderzoek en boekuitgave van Bach’s zes Schübler-koralen. 

Restauraties


blz 34-35

Informatie over de restauraties, overplaatsing en groot onderhoud van o.a. de orgels in Klundert, Steenbergen, Liempde, Lith, Wouw, Nuenen, Helmond, Oirschot, Cuijk, Breda, ‘s-Hertogenbosch, Helvoirt en Oisterwijk.

Orgelagenda
8 pagina’s boordevol met de actuele orgelagenda: alle orgelconcerten welke in 2014 in onze provincie werden gegeven, chronologisch en middels orgelkring advertenties.

Excursies
Informatie over de beide excursies, dit jaar naar Noordoost-Brabant en het gebied ten zuidoosten van Breda.


blz. 10-11

Op zaterdag 17 mei bezochten we Grave (Smits), vervolgens Mill (Smits), begin middag Zeeland (Smits) en tenslotte eindigen we in Uden (Nöhren en Verschueren).

 
blz 38-39

De najaarsexcursie ten zuidoosten van Breda was op zaterdag 4 oktober naar Chaam (Van Hirtum), Ulvenhout (Van Peteghem), Ginneken (Flentrop) en wij eindigen in Gilze (Vermeulen).

Uitreiking eerste exemplaar aan de Commissaris van de Koning
De voorzitter van de Brabantse Orgelfederatie, Frank Petter, heeft op 9 april 2014 in het provinciehuis het eerste exemplaar van het nieuwe magazine ‘Brabants Orgelrijkdom 2014’ aangeboden aan Wim van de Donk, Commissaris van de Koning van Noord-Brabant.Daarna benadrukte de Commissaris dat hij de rol van de Brabantse Orgelfederatie in de provincie zeer belangrijk vindt en dat hij trots is dat in zijn provincie een dergelijke vrijwilligersorganisatie op dit niveau actief is.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als magazine