Tilburg – Maranatha Studentenkerk

Orgel Concerten Kerk Info

Professor Cobbenhagenlaan 19
5037 DB Tilburg
Locatie op Google Maps

Het Gebr. Smits-orgel (1906)


Het orgel in de Maranathakerk is oorspronkelijk in 1906 gebouwd door de Gebroeders Smits voor Pensionaat Mariengaarde in Aarle-Rixtel. Dit klooster was in 1856 gesticht. In 1862 plaatste Smits een klein orgeltje, dat derhalve in 1906 is vervangen.
Alle pijpwerk van het nieuwe orgel was gevat in een zwelkast. De frontpijpen waren waarschijnlijk niet sprekend. Het had toen deze dispositie:

Dispositie 1906 

Manuaal Pedaal
Prestant 8’
Gamba 8’
Voix céleste 8’
Salicionaal 8’
Bourdon 8’
Prestant 4’
Roerfluit 4’
aangehangen


Zweltrede
Trede om Prestant 8’ in en uit te schakelen 

Sint-Martinuskerk, Tilburg
In 1969 kreeg orgelmaker Verschueren de beschikking over dit orgel. Hij bracht een aantal wijzigingen aan. De zwelkast werd verwijderd. De windlade werd uitgebreid met twee kantslepen. De registers Gamba en Voix céleste werden verwijderd. De Prestant 8’ kreeg nieuwe, sprekende frontpijpen. Er kwamen vier nieuwe registers: Kwint, Doublette, Sesquialter en Mixtuur. In hetzelfde jaar kreeg het instrument een nieuwe bestemming in de kerk van St.-Maarten in Tilburg. 

Maranathakerk, Tilburg
Na de sluiting van deze kerk in 1988 is het orgel overgebracht naar de Maranathakerk. In de kerstnachtdienst 1988 is het in gebruik genomen. Het oude orgel uit de studentenkerk werd verkocht om als koororgel te gaan dienen in de kerk OLV van Goede Raad.  

Dispositie 1988

Manuaal C-d³Pedaal C-d¹
Prestant 8’
Bourdon 8’ 
Salicionaal 8’
Octaaf 4’
Roerfluit 4’
Kwint 2 2/3’
Doublette 2’
Sesquialter 2 st. D
Mixtuur 2-3 st.
aangehangen
Concerten

In deze kerk worden doorgaans geen orgelconcerten georganiseerd.

Zaterdag 23 september 2023
Orgelexcursie Smits-orgels Tilburg
Het maandblad voor orgelliefhebbers De Orgelvriend en de Orgelkring Midden-Brabant organiseren op zaterdag 23 september 2023 een excursie naar de drie Smits-orgels die Tilburg op dit moment nog telt. De excursie voert naar de Heuvelse kerk, de Maranathakerk en eindigt in de Goirkese kerk.
Deze drie naar opzet heel verschillende orgels in Tilburg worden gepresenteerd door Rob Nederlof, stadsorganist van Tilburg en titularis-organist van de orgels in de Heuvelse Kerk.
Zie voor meer informatie, het precieze programma en de wijze van aanmelden onze informatiepagina.

De studentenkerk

Rond 1970 is de Studentenkerk Maranatha gebouwd in de vorm van een eenvoudige rechthoekige bakstenen zaal. De kerk maakt onderdeel uit van een groter complex met studentenvoorzieningen. 

Info

Tekst Frans Jespers
Foto’s Michiel van ’t Einde
Literatuur: Jan Boogaarts, De orgelmakers Smits te Reek (bij Grave), Zutphen 2017.

www.tilburguniversity.edu/nl

Laatste actualisatie: 5 november 2020