‘s-Hertogenbosch – Mariënburg, voormalige kapel zusters JMJ

Orgel Concerten Kapel Info

Sint Janssingel 90
5211 DA ‘s-Hertogenbosch

Locatie op google/maps

Het Verschueren-orgel (1962)

Opus 550 
Het orgel is in de kapel gebouwd door de firma Verschueren in 1961/1962. 
Adviseur was dr. W. Kerssemakers.

Dispositie

Hoofdwerk C-g³Zwelwerk Pedaal C-f¹
Prestant 8′
Roerfluit 8′
Octaaf 4′
Koppelfluit 4′
Mixtuur III-IV sterk
Trompet 8′

Holpijp 8′
Prestant 4′
Roerfluit 4′
Blokfluit 2′
Kwint 1 1/3′
Octaaf 1′
Kromhoorn 8′
Fagot-Oboë 8′ 
Subbas 16′
Octaafbas 8′
Schalmei 4′




Koppelingen
Hoofdwerk – Zwelwerk, 
Pedaal – Hoofdwerk, 
Pedaal – Zwelwerk.

Tractuur mechanische sleeplade. 

 

Concerten 

In deze kapel worden doorgaans geen orgelconcerten georganiseerd.

Het voormalige klooster van de Zusters van het Gezelschap J.M.J.

De stichting van kloosters in ‘s-Hertogenbosch voert terug naar de vijftiende eeuw. In 1469 stichten een aantal zusters, die al een halve eeuw op de Uilenburg woonden, een klooster: Mariënburg. Toen ‘s-Hertogenbosch in 1629 door Frederik Hendrik was veroverd vertrokken de zusters kort daarop uit ‘s-Hertogenbosch. De kapel werd schuilkerk en later militair arsenaal. 
Op diegrond van dit oude kloostercomplex stichtten de Zusters van Jezus, Maria, Josef (JMJ) in de 19e eeuw een nieuw klooster dat ze de naam van het oude klooster meegaven: Mariënburg. De geschiedenis van dit Gezelschap start in 1826 in Engelen, waar pastoor Van Hooff een school stichtte. De zusters gaven daar onderwijs. Later kwam de vestiging in ‘s-Hertogenbosch tot stand, eerst in de Kerkstraat en vanaf 1857 in de Postelstraat. In 1871 werd dit het moederhuis van de congregatie.  

Ansichtkaart met de gebouwen omstreeks 1925.

Het kloostercomplex is gelegen langs de Sint Janssingel en vormt een langgerekte gevelwand met links het hoofdgebouw van het klooster uit 1897-1899. In de glorietijd woonden hier 200 zusters. Achter het hoofdgebouw staat de eveneens uit 1897-1899 daterende kapel. Het klooster zelf is gebouwd in 1897-1899 naar ontwerp van J. van Groenendael en heeft een architectuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van de neogotische stijl. De centrale toegangshal van het complex heeft fraaie netgewelven op granieten kolommen die voorzien zijn van bladkapitelen. De kloosterkapel is ingedeeld in zeven traveeën en heeft een koorsluiting met vijf vlakken van een achthoek. Daarnaast heeft de kapel een driebeukige vorm en bezit uitwendige luchtbogen met op het zadeldak een hoge dakruiter met spits. Van binnen heeft de kapel een driedelige opbouw: kolommen met scheibogen, daarboven een galerij en een lichtbeuk met spitsboogvensters. De kerkruimte heeft bepleisterde bakstenen kruisgewelven. De beschildering van de kapel, de glas-in-loodramen en het altaar dateren van na de Tweede Wereldoorlog.

 Foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Aan dit klooster waren vanaf het begin scholen verbonden waar generaties Bosschenaren onderwijs kregen. De laatste les in het gebouw van de kweekschool werd in 1999 gegeven. Het deel van het kloostercomplex aan de Postelstraat werd in de jaren zeventig gesloopt.
Sinds 2017 is in het kloostergebouw na een ingrijpende verbouwing aan het interieur, het Jheronimus Academy of Data Science gevestigd. De historie van onderwijsgebouw wordt hiermee gecontinueerd.

Info 

Gegevens en foto’s van het orgel: Piet Bron.

Laatste actualisatie: 20 november 2018