Putte, Sint-Dionysiuskerk

Orgel Kerk Info

Antwerpsestraat 35  
4645 BB Putte (gemeente Woensdrecht)
Locatie op GoogleMaps

Het Maarschalkerweerd-Van Nes-orgel (1905/1999)

De Zusters Franciscanessen aan de Nieuwstraat in Breda verkochten in 1906 hun orgel aan de Sint-Bavokerk in Haarlem. Hier is het als klein orgel nog altijd aanwezig. Maarschalkerweerd & Zoon leverde in 1905 een nieuw orgel aan het klooster met een neogotisch front. Het orgel had twee manualen en pedaal.
In de jaren 1939-1945 is het omgebouwd door de Vermeulen uit Alkmaar. Er kwam een nieuwe vrijstaande speeltafel en de tractuur werd pneumatisch gemaakt. In 1958 is de orgelkas op ijzeren kolommen geplaatst en werd de tractuur geƫlectrificeerd. In deze staat bleef het orgel staan tot 1992. In dat jaar schonken de zusters het orgel aan de Sint-Dionysiuskerk te Putte.
Het werd volledig gedemonteerd.

Loek van Nes bouwde in 1999 in Putte een nieuw orgel, gebruikmakend van het materiaal van Maarschalkerweerd. Uit 1905 dateren nog het neogotische pijpenfront en een gedeelte van het pijpwerk.

Op 28 november 1999 is het in Putte in gebruik genomen.

De toetsen-tractuur aan de achterkant van het orgel.

Dispositie

HoofdwerkNevenwerk
Prestant 8′
Roerfluit 8′
Octaaf 4′
Octaaf 2′
Mixtuur III st
Trompet 8′

Holpijp 8′
Gamba 8′
Gemshoorn 4′
Nasard 2 2/3′
Woudfluit 2′
Terts 1 3/5′
Piccolo 1′
PedaalKoppelingen
Subbas 16′
Gedekt 8′
gecombineerd met SubbasHw – Nw
Ped. – Hw
Ped. – Nw

Tremulant
Calcant

De kerk

Het oude kerkgebouw was in 1940 verloren gegaan door oorlogsgeweld. Het huidige kerkgebouw is in basilicastijl gebouwd in de jaren 1950-1954 naar een ontwerp van J. Hurks.
Het gebouw heeft een vierkante grondslag, telt drie geledingen en wordt bekroond door een achtkantige spits met wimbergen, omgeven door flankeerspitsjes en voorzien van leien in Maasdekking.

Kerktoren
Het oude kerkgebouw was een ontwerp van de architect P. Soffers uit 1865. Slechts de toren is daarvan bewaard gebleven en staat thans vrij, aangezien het kerkgebouw in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter is vernield. 
Deze toren dient ook als een herdenkingsmonument ter herinnering van de gevallenen.

Info

Orgelinfo: Piet Bron.
Kerkinfo parochie De Bron.
Fotografie in kleur: Loek van Nes en Ad de Blaeij (2021), Zwart/wit: Rijksmonumenten.nl