Oosterhout – Sint-Paulusabdijkerk

Orgel Koororgel Concerten Muziek Kerk Info

Hoogstraat 80
Oosterhout
Locatie op Google Maps

Pels-orgel (1956) 

In de glorietijd van het kloosterleven in de jaren ’50 van de vorige eeuw lieten de Paters Benedictijnen een grote nieuwe abdijkerk bouwen. Bij de Benedictijnen speelde muziek altijd een grote rol in hun liturgische vieringen. Geen wonder dat er dus ook een groot orgel werd besteld bij de firma Pels in Alkmaar. In 1956 kwam het instrument gereed. Nou ja, één instrument…eigenlijk werd het een twee-in-één-orgel. Boven de ingang kwam het grote drieklaviers hoofdorgel te staan. Boven de koorbanken kwam een klein tweeklaviers koororgel met een unit-systeem, in de vorm van een zwaluwnest te hangen, bedoeld om de zang van de monniken te begeleiden. Beide orgels zijn sindsdien te bedienen vanaf één speeltafel. Bij elkaar heeft het orgel dus eigenlijk vijf klavieren! De klank van het hoofdorgel is eigenlijk van meet af aan bijzonder geweest, omdat zij –als één van de eerste orgels in Nederland- werd geïnspireerd door de klank van Franse kathedraalorgels uit de barok. Want dit drieklaviers orgel is in basis opgezet om de oude Franse literatuur uit de 17de en 18de eeuw goed te kunnen vertolken. Op dit orgel met zijn 35 stemmen, waaronder weliswaar een viertal transmissies, kan een breed spectrum uit de literatuur worden vertolkt. Twee pedaalstemmen zijn afgeleid van de overeenkomstige registers van hoofdwerk en positief, en de Cornet op het bovenwerk is een Cornet composé, samengesteld uit de vijf daarvoor geëigende basisregisters van dit manuaal.

Dispositie

Hoofdwerk
(I) (C-g”’)
Positief
(II) (C-g”’)
Prestant 16′
Prestant 8′
Holpijp 8′
Octaaf 4′
Fluit 4′
Octaaf 2′
Mixtuur 5-8 st
Mixtuur 3-4 st
Cornet 2-5 st
Trompet 8′


Gemshoorn 8′
Quintadena 8′
Prestant 4′
Fluit 4′
Nachthoorn 2′
Sesquialtera 2 st
Mixtuur 3 st
Kromhoorn 8′




Bovenwerk
(III) (C-g”’)
Pedaal
(C-f’)
Prestant 8′
Roerfluit 8′
Prestant 4′
Fluit 4 vt
Nasard 2 2/3′
Zwegel 2′
Terts 1 3/5′
Larigot 1 1/3′
Cornet 5 st
Trompet 8′
Regal 4′
Tremolo
Prestant 16′
Subbas 16′
Octaaf 8′
Gemshoorn 8′
Italiaans
Prestant 4′
Trompet 8′





Koppelingen
Ped + I
Ped + II
Ped + III
Ped + III sup
I + II
I + III
II + III

Bijzonderheden
De Fluit 4′ van het hoofdwerk is gecombineerd met de Holpijp 8′ van hetzelfde manuaal. De Cornet 5 sterk van het bovenwerk (Récit) is een Cornet composé, samengesteld uit de vijf daarvoor geeigende basisregisters van dit manuaal. De Prestant 16′ en de Gemshoorn 8′ van het pedaal zijn gecombineerd met de gelijknamige registers van respctievelijk hoofdwerk en positief.
Het orgel beschikt over een aantal vrije combinaties en heeft diverse voetpistons.


De speeltafel in een nis onder het koororgel.

Koororgel

Dispositie

Manuaal IManuaal IIPedaal
Fluit 8′
Fluit 4′
Nasard 2 2/3′
Fluit 2′
Spitsfluit 8′
Spitsfluit 4′
Spitsfluit 2′
Larigot 1 1/3′
Bas 16′
Fluit 8′
Spitsfluit 4′
Spitsfluit 2′

Bijzonderheden
Dit koororgel, te bespelen van de klaviatuur van het hoofdorgel, is opgebouwd volgens het unit-systeem uit de stamregisters Gedekt 8′ en Spitsfluit 8′ en beschikt uiteraard niet over koppelingen.

Concerten

Op zondag 11 september 2011 werd in de Oosterhoutse Sint-Paulusabdij een benefietconcert worden gehouden ten bate van de instandhouding van het grootste orgel van Oosterhout. Basiliekorganist Jan Willems bespeelde het orgel met medewerking van de sopraan Ilse van Wuijckhuijse.

Muziek 

In 2009 vereerde de Brabantse Orgelfederatie het orgel met een excursie en er bovendien een cd op liet inspelen.



Brabants Orgelrijkdom V
‘Orgels in Oosterhout’

‘BOF 200902’ 
Bestellen klik hier
Totale tijdsduur: 70 min.
Geluidsfragmenten gespeeld door organist Bert Augustus:

M. Corrette: uit Premier Livre d’Orgue, Magnificat du 1r ton – Grand jeu
J.G. Walther: Concerto del Signr. Vivaldi appropriato all’ Organo – Adagio

De kerk

De geschiedenis van dit klooster van de ‘Franse paters’ gaat terug tot 1901. Toen werd in Frankrijk een wet afgekondigd die aan bepaalde Franse kloosterorden grote beperkingen oplegde. Hierop vertrok een aantal kloosterordes uit Frankrijk.

De orde van de Benedictijnen kocht in Oosterhout een mooi stuk grond. Het klooster groeide vanaf het begin jaren dertig van de twintigste eeuw uit tot een nagenoeg volledig zelfvoorzienende gemeenschap met allerhande bedrijfjes gericht op onder meer agrarische producten, kleding, kunstvoorwerpen en boeken.

In 2006 werd de Sint Paulus-abdij overgedragen aan de Gemeenschap Chemin Neuf.
https://www.chemin-neuf.nl/

Info

Geen aanvullende informatie.