Augustus, Bert

Bert Augustus (Eindhoven, 1952), titularis van het Smits orgel in Sint- Oedenrode, werkt sinds 1989 als campanoloog bij klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts te Asten en sinds enkele jaren ook bij het Museum Klok & Peel aldaar. Hij studeerde natuurkunde (HTS Eindhoven), orgel (Brabants Conservatorium) en beiaard (Nederlandse Beiaardschool).
Hij was organist aan de Brigidakerk in Geldrop, de Willibrorduskerk in Berkel-Enschot en de Thomaskerk te Eindhoven. Als beiaardier was hij verbonden aan het Oude Willibrorduskerkje in Waalre en als assistent beiaardier aan de Philipsbeiaard (Catharinakerk) in Eindhoven.
Sinds voorjaar 2002 is Bert Augustus naast zijn werk in Asten verbonden aan het in 2001 gerestaureerde Smits-orgel (1839) in de Martinuskerk te Sint-Oedenrode. In 2019 werkte hij mee aan de opname van een Mozart-cd door Gerard de Wit aldaar.

Van 1994 tot aan de restauratie in 2004 was hij betrokken bij de voorbereiding van de restauratie van het Vollebregt-Smitsorgel in de Brigidakerk in Geldrop. Sinds 2011 is hij beheerder van het in dat jaar gerestaureerde Smits (I) orgel (1838) in de Willibrorduskerk in Deurne.
Hij was betrokken bij de oprichting van de Brabantse Orgelfederatie en de Stichting Lambertus Kerkconcerten in Helmond. Als bestuurslid van de Brabantse Orgelfederatie was hij enkele jaren actief bij het beheer van orgels in de provincie. Hij was van 2014 tot 2018 lid van het bestuur van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging in het Bisdom Den Bosch. 
Op 26 april 2018 werd Bert Augustus benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Laatste actualisatie april 2021

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Organisten