Nieuwsbrief 36 – 14 januari 2013

14 januari 2013

Geachte nieuwsbrieflezer, 
allereerst wens ik u namens het bestuur nog een heel goed en muzikaal 2013. 
We staan weer aan het begin van een jaar met veel door ons te organiseren activiteiten, zoals twee excursies, het tweede Festival Nieuwe Muziek, dit keer in Tilburg in samenwerking met het Fontys Conservatorium en het nieuwe orgelmagazine ‘Brabants Orgelrijkdom 2013’. Daarover later meer. Ook onze leden organiseren weer van alles, naast de vele concerten ook nieuwe interessante activiteiten zoals het ‘Koor- en orgelfestival’ in Bergen op Zoom waarover in deze nieuwbrief meer. Misschien iets voor u of iemand die u kent? Geef het door! 

1. Onze nieuwsbrieven 
Wij prijzen ons gelukkig met meer dan 200 nieuwsbriefabonnees. Leden van onze Vereniging, maar ook mensen die niet lid zijn, maar om verschillende redenen belangstelling hebben voor wat er in onze provincie op orgelgebied allemaal gebeurt. Elke zending komen er echter zo’n 10-tal nieuwsbrief-e-mails onbestelbaar retour. Daarom ons verzoek wanneer u uw e-mailadres wijzigt dit aan ons door te geven. 

2. ‘Koor- en orgelfestival’ in Bergen op Zoom op 23 en 24 februari 2013 
Aan César Franck wordt de uitspraak toegedicht ‘L’orgue, c’est mon orchestre’ waarmee hij het orgel met haar vele mogelijkheden en klankkleuren gelijkwaardig verklaart aan het symfonieorkest. Stichting Koorplein Noord-Brabant heeft de omgekeerde uitspraak gekozen als thema voor het ‘Brabants Koor- en Orgelfestival’ dat op 23 en 24 februari 2013 zal plaatsvinden in Bergen op Zoom, een stad met een rijk bezit aan fraaie orgels en een bloeiende orgelcultuur. Het festival wil organisten en koordirigenten bekend maken met de vele mogelijkheden van het orgel als gelijkwaardig vervanger voor een orkest. Vele bekende en uitdagende koorwerken kunnen zo toch binnen bereik komen van het gemiddelde amateurkoor. Het festival biedt amateurkoorzangers daarom een unieke kans om in één weekend een aantal van deze werken in te studeren én uit te voeren. Tevens wil het festival (jonge) spelers van toetsinstrumenten interesseren voor het orgel als instrument. 

Amateur organisten gezocht! 
Wil je je kennis omtrent repertoire of de vele mogelijkheden van het orgel eens opfrissen? Schrijf je dan in voor de orgelworkshops. 
Op zaterdag 23 februari 2013 van 10.00 tot 16.00 uur worden in Bergen op Zoom in de Gertrudis-, OLV Lourdes- en Ontmoetingskerk orgelworkshops voor amateur toetsenisten (orgel, piano, klavecimbel, keyboard, etc) gegeven. Onder leiding van professionele organisten worden de mogelijkheden van diverse fraaie kerkorgels in Bergen op Zoom verkend. Wil je deelnemen aan de orgelworkshops: uiterlijk 1 februari inschrijven via www.koorplein.nl. 

Ook worden er onder het mom van “mag ik ook eens?” vrije inloopsessies gehouden van 16.00 tot 17.00 uur in de OLV Lourdes- en Ontmoetingskerk. Elke orgelliefhebber krijgt hier de unieke kans om onder deskundige leiding om achter zo’n schitterend instrument te kruipen en te ervaren hoe het is om een majestueus orgel te bespelen. Neem uw muziekboeken mee! Geen afspraak nodig. ’s Avonds worden in de Gertrudiskerk werken voor koor en meerdere(!) orgels uitgevoerd en krijgen deelnemers aan de orgelworkshops de gelegenheid om zelf een stuk uit te voeren. 

Amateur koorzangers gezocht! 
Heb je altijd al eens een Cantate van Bach of het Requiem van Mozart willen zingen? Of wil je wel eens een recent gecomponeerd werk uitvoeren met een professionele dirigent en begeleiders? Grijp dan nu je kans en geef je op voor de repetities en het concert van het projectkoor op zaterdag 23 en zondag 24 februari 2013. Je wordt in het koor ondersteund door ervaren koorzangers dus iedereen kan mee doen, ook als je niet zo’n ervaren koorzanger bent of niet zo goed van blad kunt lezen!! Wil je deelnemen aan het projectkoor: uiterlijk 1 februari inschrijven via www.koorplein.nl. 

Zondagmiddag eindconcert!
Van 15.30-16.30 uur: Festivalconcert door projectkoor met ‘Laudate Dominum’ van Daan Manneke voor gemengd koor, mannenkoor, kamerkoor en kinderkoor en drie orgels; delen uit Cantate 29 van Bach en het Requiem van Mozart. Gratis toegang voor alle belangstellenden! Meer info op de website en in het attachment. 

3. Orgelkringen in het nieuws 
Heeft u als orgelkring in Noord-Brabant dit jaar een interessant project te bieden dan krijgt u de gelegenheid daarover iets te melden in het nieuwe orgelmagazine ‘Brabants Orgelrijkdom 2013’. Neemt u voor 10 februari contact op met ondergetekende, dan bekijken we de mogelijkheden! 

4. Countertenor biedt zich aan 
Bij deze een vraag van de Vlaamse countertenor Steve Dugardin om samen te werken bij een concert in Brabant: ‘Via Herlinde Verheyden, barokcelliste van uw kerstconcerten, hoorde ik van de mooie dat u maakte. Graag stel ik mij kandidaat als countertenor solist voor uw volgende projecten. Gelieve eens een kijkje nemen op www.stevedugardin.be , al is de beste versie de live versie natuurlijk ! Mvg Steve’ 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Nieuwsbrief