Nieuwsbrief 16 – 2 september 2008

2 september 2008

Geachte nieuwsbrieflezer,

1. Boëly avondconcert en CD presentatie in de Petruskerk te Hilvarenbeek op zondag 7 september 2008 om 20.00 uur.

Ad van Sleuwen (organist) en Toon Bierman (pianist) spelen werken van de Franse componist Alexandre Pierre Francois Boëly (1785-1858)

Alexandre Boëly. Binnen de Franse orgelmuziek neem de componist, organist en pianist Alexandre Boëly een belangijk positie in. Als componist gaat hij zijn eigen gang, zeker wanneer in zijn tijd de middelmatige, frivole composities van collega’s tegemoet komen aan de smaak van het publiek, gaat Boëly voor een stijl waarin modulaties en chromatiek bijzondere aandacht krijgen. Zijn eerste muzieklessen krijgt hij van zijn vader Jean Francois, muziektheoreticus in dienst van de adel.
In 1834 krijgt Alexandre zijn eerste baan als organist en wordt hij benoemd aan de St. Gervais in Parijs en in 1840 titulair organist aan de St. Germain van LÁuxerrois.
Oude meesters is zijn interesse, hij bestudeert werken van Bach, Haydn en Mozart alsook werken van Beethoven. In zijn eigen werken combineert Alexandre een lyrische stijl met romantisch bravoure en gebruikt het instrument op een grootschaliger symphonischer manier dan zijn voorgangers.

Ad van Sleuwen (organist) is hoofdvakleraar orgel, docent muziekgeschiedenis, methodiek orgel, uitvoeringspraktijk en theoretische vakken aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Diverse orgel-CD’s zijn uitgebracht en concerteert hij als solist in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Rusland en Italië. Samen met de Russische pianiste Jelena Bazova vormt hij een duo dat zich specialiseert in de pianoliteratuur voor vier handen uit de Erardperiode om deze op zijn Erardvleugel uit 1844 ten uitvoer te brengen.

Toon Bierman (pianist) is in 2007 afgestudeerd aan het Fontys Conservatorium te Tilburg bij Joop Albracht. Hij heeft diverse masterclasses gevolgd in binnen- en buitenland en heeft deelgenomen aan vele concoursen en festivals. Hij was prijswinnaar van het Prinses Christina Concours 1999 en 2001, won in 2006 de juryprijs van moderne muziekserie De Link. Samen met klarinettiste Anne Swinkels vormt hij sinds 2004 Duo Kandinsky, samen gaven zij een uitvoering van de Brahmssonates en het Grand Duo Concertant van Weber in de serie Jong Talent van de KRO-radio. Verder vormt hij een duo met de violist/componist Hawar Tawfig waarmee hij zich toelegt op nieuw geschreven repertoire.

In het Boëly avondconcert luisteren we naar de hieronder staande orgel- en pianowerken van A.P.Fr. Boély, o.a.
– Sonate pour le forte piano opus 1 no. 1 c mineur
– Suite dans le style des ancien maîtres opus 16 no. 2 d mineur
– Moderato molto legato opus 46 no. 12 fis mineur
– Pièce opus 48 no. 11 A majeur
– Tempo moderato opus 52 no. 11 es mineur
– Etude opus 13 no. 10 g mineur
– Offertoire pour le Jour de Pâques in d klt.
– Fantasia super Judex Crederis in G grt.
– Andante in g klt.
– Grand Choeur in Bes grt.
– Andante in D grt.
– Andante moderato in b klt.
– Kyrie pour les fêtes solennelles (5 versetten)

Tijdens dit concert zal de eerste CD gepresenteerd worden van na de restauratie in 2005 (opnamen juni 2008) uitgevoerd op het Van Hirtum-orgel (1840) met als titel:
Alexandre Pierre Francois Boëly (1785-1858) en tijdgenoten.

A.P.Fr. Boëly (1785-1858)
– Offertoire pour le Jour de Pâques in d klt.
– Fantasia super Judex Crederis in G grt.
– Andante in g klt.
– Grand Choeur in Bes grt.
– Andante in D grt.
– Andante moderato in b klt.
– Kyrie pour les fêtes solennelles (5 versetten)
G. Lasceux (1740-1831)
– Flûtes in d klt.
– Concertante in G grt.

J.J. Beauvarlet-Charpentier (1734-1794)
– Pastorale (Dialogue de flûte et Cor quisefait sur les Echôs
Nicolas Séjan (1745-1819)
– Fugue en sol mineur
Michel Corette (1709-1795)
Uit Premier livre dÓrgue (1737)
– Magnificat du 1ste ton (6 delen)
– Magnificat du 2de ton (6 delen)
– Magnificat du 3de en 4de ton (6 delen)
Uit Magnificat En a Mila:
– Grand Jeu, que lón peut jouer à l’Offertoire

Na afloop van dit concert willen wij u uitnodigen voor een gezellig samenzijn onder het genot van een drankje en is er de gelegenheid om de nieuwe CD Alexandre Pierre Francois Boëly en tijdgenoten te kopen. Prijs CD: bij voorintekening en presentatie € 10,00 uur (CD nr.: BO17548055). Voor verdere informatie over concert en CD:
Midden Brabantse Orgelkring en Brabantse Orgelklanken. Tel: 013 5435762
e-mail: brabantseorgelklanken@home.nl of zie de website: http://members.home.nl/brabantseorgelklanken/

2. Open orgeldag net over de grens in Gelderland.

Op 4 oktober 2008 wordt voor de vierde keer de ‘Open Orgeldag Ede’ gehouden, waarmee dit tweejaarlijkse evenement al een aardige traditie begint te worden.
Ook dit jaar zijn er weer diverse kerken bereid om hun deuren deze dag te openen voor het ‘orgelpubliek’.
De deelnemende kerken zijn dit jaar:
*Noorderkerk, Amsterdamseweg
*Oude kerk, Grotestraat
*Evangelisch Lutherse kerk, Beukenlaan
*Sint Antonius van Padua parochie, Stationsweg
*Nieuwe kerk, Nieuwe Maanderbuurtweg
*Taborkerk, Prinsesselaan

In de Oude Kerk zal tevens de CD ‘Orgels in Ede 1’ worden gepresenteerd, met bespelingen op de orgels van drie Hervormde kerken, namelijk de Oude kerk, de Nieuwe kerk en De Ark. Deze CD is op diverse plaatsen te koop tijdens deze Open Orgeldag. De hele dag wordt er een informatiemarkt gehouden in ‘Ons Huis’, het bijgebouw van de Taborkerk, met o.a. bladmuziek en Cd’s.
Uiteraard is er in alle kerken uitgebreid gelegenheid om zelf op het orgel te spelen op het moment dat het orgel niet wordt gebruikt voor een concert. De dag begint om 10.00 met het eerste concert en eindigt om ca. 17.00 uur na het laatste concert. De kerken zijn in principe geopend van 10.00-16.00 uur. Deelname aan deze dag is gratis. Tegen betaling is een programmaboekje beschikbaar met een overzicht van de concerten en informatie over de orgels. Commissie Open Orgeldag Ede E-mail: open-orgeldag@planet.nl

3. Nieuwe orgels net over de grens in Limburg.

Het gebeurt niet vaak dat we gast mogen zijn bij het inwijdingsconcert van een “nieuw” orgel. Dit jaar zal het ons twee keer staan te gebeuren. Voor het eerste evenement zien we u graag in de kerk van Ottersum (bij Gennep), en wel op zondag 7 september om 15.30 uur. Daar presenteert Ton van Eck, titulair organist van de St. Bavokathedraal in Haarlem het door Flerntrop gerestaureerde orgel met een “laagdrempelig programma waarin zoveel mogelijk verschillende klankkleuren van het orgel aan bod komen”. Het programma wordt op 2 momenten onderbroken/aangevuld met lokale muzikale bijdragen.

4. Nieuwe orgel Oploo bij Pels & Van Leeuwen.

Een volgende dergelijke gebeurtenis staat ons te wachten in de St. Matthiaskerk in Oploo, waar we het op Rijnlandse leest geschoeide gereconstrueerde Nolting-orgel mogen welkom heten. Dit orgel is al op zaterdag 13 september te bewonderen in het atelier van Pels & Van Leeuwen te ‘s-Hertogenbosch

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Nieuwsbrief