Lambermont, Herma (1924-2005)

Herma Lambermont werd in ‘s-Hertogenbosch op 12 oktober 1924 geboren. 
Zij schreef reeds op tienjarige leeftijd stukjes voor piano. Vanaf haar 12de jaar bespeelde ze al vele Brabantse orgels. Haar eerste opleiding ontving ze van organist Piet Hörmann. Later studeerde ze aan het Brabants Conservatorium in Tilburg, waarna ze in Den Haag het Staatsexamen Piano aflegde. 
Naast haar studie piano en orgel componeerde zij op het Conservatorium al religieuze muziek waaronder koorwerken. Zij volgde o.a. lessen bij John Daniskas, Louis Toebosch en Oscar van hemel. Ook volgde zij diverse meestercursussen en -lessen in Wenen bij o.a. Stanislav Neuhaus, Paul Badura Skoda, Jörg Demus en Alexander Jenner. 
Herma Lambermont is een jaar of zeven, acht tot aan haar huwelijk in 1954 als muziekdocent verbonden geweest aan “meisjespensionaat Regina Coeli” in Vught. Zij is vanaf de vijftiger jaren tot ongeveer 1972 als organiste verbonden geweest aan het dameskoor in de kapel van het zusterklooster van het Groot Ziekengasthuis te ‘s-Hertogenbosch. 

Vanaf 1980 heeft zij zich toegelegd op composities die gebaseerd waren op de literatuur. Voorbeelden zijn de liederencyclus ‘Myrtho’ op teksten van Gérard de Nerval, een Bertold Brecht-cyclus en de cyclus ‘Durchs Augenglaser Lieve’ op teksten van J.W. von Goethe. 
Veel van haar werken zijn vertellingen getransponeerd naar klanken. Zo ook de pianosuite die ze schreef voor een componistenwedstrijd in Japan en de ‘Suite Pharmaceutique’ in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering van de Pharmacie. In de piano-cyclus ‘Manhatten Enterprises’ beschrijft zij de vestiging van de eerste Nederlanders in Amerika. Na haar bezoek aan Berlijn eind 1989 componeerde ze het aangrijpende ‘Die Mauer 1990’. 
In 1992 werd aan haar vocale composities aandacht besteed in het klassieke muziekprogramma ‘de Nederlanden’ over Nederlandse componisten van vroeger en nu. Herma speelde haar eigen composities in eigen land en in onder meer Berlijn, Boedapest, Salzburg, Praag en Rome. 

Foto: Schijndel, Herma van Schaijk-Lambermont aan de piano met notaris Charles van Haaren, terwijl rechts zittend nog net burgemeester Gerard Scholten van Schijndel te zien is. 
Fotograaf Mies den Otter. Collectie BHIC Brabants Historisch Informatie Centrum ident.nr. 1914-011978Onderscheidingen 
Voor de ’12 Bulgaarse Liederen’ op teksten van de in 1883 geboren schrijfster Elisabeth Bagriana krijg zij de zilveren medaille van de Bulgaarse Vrouwenvereniging. Ook kreeg ze het erelidmaatschap van de Europese Vereniging voor Ecologie aangeboden. In 1991 kreeg ze de gouden medaille in de orde van Oranje Nassau. In 1993 de kerkelijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontefici. 

Ze overleed op 12-9-2005 in Veghel.

In het archief van het Nederlands Muziekinstituut zijn in 2017 plakboeken met muziek en afbeeldingen van haar opgenomen.

Composities

Herma Lambermont’s oeuvre omvat:
49 koorwerken met orgel of piano 
7 meerstemmige Latijnse Missen 
291 liederen 
73 pianowerken 
Werken voor viool en orgel, en piano/orgel met gitaar, fluit, viool en hobo.


Klik op de onderstreepte werken voor de partituur.

Elegie Op. 61

Gebed voor mijn kinderen 1982
voor alt-mezzosopraan en orgel

Choral en Fugato 1984
voor orgel.

Afbraak Op. 86

Suite Pharmaceutique Op. 87, 1984
Deel I: Homo Doloribus Affectus 
Deel II: Dolor et Cordolium 
Deel III: Officina et Inventio Medicamentorum 
Deel IV: Oratio Gratitudinis 
Deel V: Centenarium Medicamentariorum 

Freedom Op. 88 

Nocturne voor piano Op. 93 

Verstilling Op. 96 

Durchs Augenglas der Liebe
Romantische liederen voor piano, sopraan en bariton, 1986

Langspeelplaten/cd’s

Van haar werk zijn zes LP’s en/of muziekcassettes en twee CD’s uitgebracht. 

“Masterpieces for violin and organ” 
Met violist Robert Szreder.
Abdij van Berne te Heeswijk.
Werken van Corelli, Händel, Tartini, Fiocco, Mozart en Paganini.
Sept. 1980 LP Eurosound uitgave 

“Suite Pharmaceutique” 
Herma van Schaijk-Lambermont, grand piano m.m.v. Carlo Ravelli, hobo. 
1984 LP Eurosound uitgave

“Romantische composities” 
Nocturne voor piano, opus 93
Durchs Augenglas der Liebe: Romantische liederen
met Jeroen de Vaal, jongenssopraan, Pieter Vis, bas bariton
Live opnamen in Wenen 1987-1992 
CD uitgave 1993
www.muziekweb.nl

Actualisatie 5 augustus 2020