Laar, Jan van de

Jan van de Laar werd geboren te Helmond in 1955. Hij behaalde het diploma solospel orgel met onderscheiding van muzikaliteit aan het Utrechtse Conservatorium bij Kees van Houten. Vervolgens studeerde hij klavecimbel en piano. Jan van de Laar volgde cursussen bij onder meer Anton Heiller (Bach) en Ewald Kooiman (oud-franse muziek). Hij nam deel aan interpretatiecursussen voor oude muziek bij Alan Curtis en William Christie te Innsbruck. Hij treedt veelvuldig op als solist en continuospeler. Hij maakte tal van radio-opnamen voor de verschillende Nederlandse omroepen en de Engelse BBC. Hij maakte opnames op historische orgels in Oostenrijk en in Italië, voor KRO-radio.

Als organist is Jan van de Laar sinds 1976 verbonden aan de Sint-Lambertuskerk te Helmond alwaar hij het Robustelly-orgel bespeelt; daarnaast is hij docent aan de muziekafdeling van het KunstKwartier Helmond en is hij actief als dirigent van het koor ‘Nuove Musiche’.
Cd uitgaven
Zijn plaatdebuut in 1986 met Bach’s Clavierubung III kreeg een voortzetting in diverse cd-opnames. Zo verscheen een cd ‘Die Bachse Schule’ opgenomen op het fraaie Holzhay-orgel van de abdijkerk van Neresheim, evenals diverse cd’s welke in Helmond werden opgenomen op het orgel van de Sint-Lambertuskerk. Later verscheen een cd met koor- en orgelwerken van de Oostenrijkse organist en componist Anton Heiller welke Jan van de Laar heeft opgenomen met het Nationaal Kinderkoor o.l.v. Silvere van Lieshout en een cd met het befaamde requiem van G. Faure, uitgevoerd door het Nationaal Jeugdkoor, eveneens o.l.v. Silvere van Lieshout. In 2013 verschenen twee opnames van het Robustelly-orgel en één van het nieuwe orgel dat Hans van Rossum bouwde voor de Dorfkirche te Saarn/Mülheim.
Educatie
Verder gaf hij interpretatielessen onder meer aan de Kirchenmusikschule te Stuttgart/Esslingen en Bayreuth en het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen.
Stadsorganist
Jan van de Laar is vanaf 1 januari 2009 voor het Robustelly-orgel benoemd tot stadsorganist van de gemeente Helmond. Hij nam in 2013 het initiatief tot het oprichten van het College van Stadsorganisten in Nederland. 
Jan van de Laar kreeg zondagavond 29 mei 2016 na de feestelijke inspeling van het Robustelly-orgel door de Helmondse burgemeester mevrouw Blanksma-van den Heuvel tot zijn eigen verrassing de versierselen die behoren bij de Orde van Oranje-Nassau opgespeld. Tot op dat moment had bij het inspelingsconcert het schitterende, gerestaureerde Robustelly-orgel uit 1772 in de volle belangstelling gestaan. Maar na het concert trad voor hem onverwacht een gelegenheidsensemble op dat grotendeels gevormd werd door koperblazers waaronder veel oud-leerlingen en familieleden en stond hijzelf opeens in het midden van alle belangstelling. Daarbij werd hij in het bijzijn van zo’n 120 concertgangers toegesproken door de burgemeester die alle verdiensten van Jan voor het orgel, de kerk en de gemeenschap van Helmond opsomde. 

cd’s

“Hommage aan een Meesterwerk” 
Robustelly-orgel, St Lambertuskerk Helmond
Werken van onder andere J. S. Bach (Toccata Adagio en Fuga in C, zes Schübler-Choräle) N. de Grigny (Pange Lingua), A. Boëly ( Fantaisie et Fugue en si bémolle) J. Jongen (Prière) C. Franck (Troisième Choral)
Productie: Boekenhuis Rijssen“Van Bach, van Clérambault en Couperin”
Robustelly-orgel, St Lambertuskerk Helmond
Programma met Bach (Preludium und Fuge h moll, Trio-sonate no 2 in c moll, Trio super Allein Gott in der Höh sei Ehr, Fantasie super Komm, Heiliger Geist) Fr. Couperin ( delen uit Messe des Couvents), L.N. Clérambault (Suite du deuxième Ton)
Productie: JQZ producties

“Het van Rossum-orgel, Saarn-Mühlheim”
Van Rossum-orgel (2008) Evangelische Kirche, Saarn-Mühlheim a.d. Ruhr
Programma met werken van J.G. Kellner, J.P. Kellner, J.S. Bach, J.H. Knecht, Chr. Erbach, G.F. Händel, Anonymus, Susanne van Soldt-MS, J.W. Hertel.
Productie: JQZ producties

Info en bestelling via: www.janvdlaar.nl 
www.lambertukerkconcerten.nl
www.boekenhuisrijssen.nl
www.jqz.nl
en via vakhandel

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Organisten