Petrus Paulus (Piet) Hörmann
(‘s-Hertogenbosch 30 juni 1902 – ‘s-Hertogenbosch 2 februari 1964)
Piet Hörmann in 1941 bij het orgel van de voormalige Sint-Leonarduskerk in ‘s-Hertogenbosch b.g.v. zijn afscheid als organist en dirigent van het kerkkoor. Dit Matthäus Mauracher-orgel uit 1923 is door Valckx & Van Kouteren in 1934 van nieuwe windladen, mechanieken en speeltafel voorzien.
6 februari 1946. Het orgel is hier net hersteld van de schade die de Leonarduskerk en het orgel opliepen door de zware beschadigingen als gevolg van gevechtshandelingen in de oorlog. Het kerkgebouw en het orgel zijn in 1973 gesloopt.
Koor Sint Jan Schola Cantorum, in de kooromgang van de Sint-Janskathedraal op 10-12-1949 onder leiding van kapelaan Hoes. Aan het orgel Piet Hormann.
Piet Hörmann, organist en pianist, was van 1940 tot zijn overlijden in 1964 organist van de Sint-Janskathedraal.
Piet Hörmann was docent orgel en theorie aan het Brabants Conservatorium te Tilburg en als docent verbonden aan de seminaries van het Bossche Bisdom.
Hij kreeg in 1952 de Jeroen Boschpenning, de Cultuurpenning van de stad ‘s-Hertogenbosch.
Er is over hem verder weinig bekend. Dat zal mede gelegen hebben aan zijn kartakter. In de peres werd destijds dit over hem geschreven: “…Waarom hooren wij Piet Hörmann eigenlijk niet meer? Hij kent het vak, hij is muzikaal; hij heeft een intelligente manier om muziek te benaderen; hij heeft slechts een gebrek; hij is te bescheiden.”
Componist Oscar van Hemel componeerde in 1952 zijn ‘Meditatie voor orgel’ die is opgedragen aan Piet Hörmann. In dat jaar vierde Hörmann zijn vijftigste verjaardag waarbij hij op grootse wijze werd gehuldigd.
Info
foto’s stadsarchief ‘s-Hertogenbosch.
Laatste actualisatie: 14 januari 2020