Excursie najaar 2015 ‘s-Hertogenbosch – Vlijmen – Heusden

Zaterdag 10 oktober 2015.

Deze najaarsexcursie in 2015 ging naar vier kerken in de regio ‘s-Hertogenbosch – Heusden.
We bezochten eerst de juist gerestaureerde Grote Kerk van ’s-Hertogenbosch, de PKN-kerk in het centrum. Bij deze kerkrestauratie werd o.a. een nieuwe vlakke vloer aangelegd en het liturgisch centrum verplaatst naar de zijde tegenover de ingang van de kerk. Het in 2014 in gebruik genomen – door Hans van Rossum gerestaureerde – Strümphler-kabinetorgel staat aan de rechterzijde in de kerk. In 2015 werd het hoofdorgel van Bätz gerestaureerd door Pels & Van Leeuwen.
Jamie de Goei, titularis van de Grote Kerk, lichtte ons zijn orgel(s) toe en bespeelde het kabinetorgel. Jamie over het grote Bätz-orgel: ‘De kasrestauratie is klaar, de klaviatuur is teruggeplaatst, de windladen liggen er weer in en ze zijn bezig met het terugplaatsen van de registermechaniek. Bij de excursiedag verwacht ik dat de pijpen er grotendeels wel weer in zullen staan, maar of het bespeelbaar is en hoe het dan klinkt (waarschijnlijk niet gestemd)… Er valt dan zeker wel een blik te werpen en veel over te vertellen.’

Daarna verplaatsten wij ons naar het nabijgelegen Vlijmen

waar zich in de Protestantse Kerk een juweeltje van een historisch positief bevindt.
 
‘s Middags bezochten we in Heusden de Lutherse Kerk met zijn Vollebregt-orgel en de Grote Kerk met het hoofdorgel van Lohman. 

Na het slotconcert werd hier in de Grote Kerk aan de deelnemers van de excursie de recent opgenomen cd uitgereikt.
De organisten waren:  Jamie de Goei,  Tommy van Doorn,  Marc Schippers en  Jaco van der Werken.

Op deze cd zijn de genoemde organisten te beluisteren met een groot deel van de werken die ook tijdens de excursie ten gehore werden gebracht.
Deelnemers aan de excursie kregen de cd na afloop gratis mee.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Excursies