Eindhoven – Ned. Geref. Emmauskerk

Orgel Concerten Muziek Muziekkring Kerk Info

Jan van der Wegestraat 2 
5622 JS Eindhoven
Locatie op google/maps 



Van den Berg & Wendt-orgel (1963)

 
Fotokaart BW 001 (Stichting Orgelcentrum)

De firma Van den Berg & Wendt bouwde in 1962/1963 een nieuw orgel voor de Emmaüskerk te Eindhoven. In mei 1963 is het orgel in gebruik genomen. 
Opvallend is de integratie van het orgel in de architectuur van de kerk. 

Dispositie 1963

Hoofdwerk C-g³Bovenwerk 
Prestant 8′
Roerfluit 8′
Octaaf 4′
Vlakfluit 2′
Tertiaan II st
Mixture IV st 1 1/3′
__________________________
Koppelingen:
Hoofdwerk – Bovenwerk,
Pedaal – Hoofdwerk, 
Pedaal – Bovenwerk.



Holpijp 8′
Gemshoorn 8′
Roerfluit 4′
Prestant 2′
Sifflet 1′
Cimbel I-II st 1/3′
Dulciaan 8′
___________________
Pedaal C-f¹
Subbas 16′
Prestant 8′
Quintadeen 4′
Ruispijp III st 2′
Fagot 16′

Tractuur mechanisch met verende sleeplade. 

Aanpassingen 2016
De firma Steendam voerde in 2016 groot onderhoud uit. Daarbij is het orgel ook gewijzigd. Om de klank van het orgel te verbeteren is veel pijpwerk opgeschoven en aangevuld met materiaal uit voorraad. Een deel van het pijpwerk is vervangen door pijpwerk met een hoog tingehalte. De twee hoogste oktaven van de Roerfluit 4 vt van het nevenwerk zijn vervangen door open, conische pijpen in een wijde mensuur. De Octaaf 2 vt en de Vlakfluit 2 vt zijn van manuaal verwisseld, waarbij het hoofdwerk nu een volledig prestantenkoor (plenum) heeft.
De samenstelling van de vulstemmen is gewijzigd. De Cimbel en de Tertiaan wisselden van plaats/manuaal, waarbij de Tertiaan – nu op het Nevenwerk – is gewijzigd in een Sesquialter. Hierbij werd het kwintkoor opgeschoven van 1 1/3 vt naar 2 2/3 vt. Vanwege de beperkte ruimte op de windlade begint de ‘nieuwe’ Sesquialter op C met 2/5 vt – 2/3 vt en repeteert hij op cº (4/5 vt – 1 1/3 vt) en c¹ (1 3/5 vt – 2 2/3vt). De Cimbel is opgeschoven naar 1/6 vt. Bij de Mixtuur verviel in de bas het hoogste koor, waardoor de Mixtuur 3 sterk is geworden. De tongen van de Dulciaan zijn ontdaan van oxidatie-aanslag en de kelen werden gevlakt. De kelen werden nu tot en met het eengestreept oktaaf beleerd.
Ook op technisch gebied is een wijziging uitgevoerd: de verende slepen uit 1963 zijn vervangen door nieuwe klassieke eiken slepen met afdichtingen met vilten ringen. De twee balgen zijn – zowel aan de buiten- als aan de binnenkant – geheel opnieuw beleerd. In mei 2016 is de restauratie voltooid met de laatste stem- en intoneerwerkzaamheden door Sicco Steendam. Het geheel is ook met zijn meerdere gebruiksmogelijkheden fraai geworden.

Dispositie 2016

Hoofdwerk C-g³Bovenwerk 
Prestant 8′
Roerfluit 8′
Octaaf 4′
Octaaf 2′
Cymbeltje 1′
Mixtuur III st 1 1/3′
_________________________
Koppelingen:
Hoofdwerk – Bovenwerk,
Pedaal – Hoofdwerk, 
Pedaal – Bovenwerk.



Holpijp 8′
Gemshoorn 8′
Roerfluit 4′
Woudfluit 2′
Fluitje 1′
Sesquialter II st 2/3′
Dulciaan 8′
_____________________
Pedaal C-f¹
Subbas 16′
Prestant 8′
Quintadeen 4′
Ruispijp III st 2′
Fagot 16′

Tractuur mechanisch met sleeplade. 
Vulstem samenstelling:
Sesquialter II sterk C: 2/3′ – 2/5′. c°: 1 1/3′ – 4/5′. c’: 2 2/3′ – 1 3/5′.

Concerten 

Een aantal keren per jaar vinden ‘Koffieconcerten’ plaats.

Zaterdag 15 november 2019 
Aanvang 16.00 u, inloop met koffie-thee 15.30 uur.
Toegang vrij, collecte na afloop.
Orgelsoli: Sander van den Houten en Carl Visser
Theologische Studentencantorij Kampen o.l.v. Sander van den Houten m.m.v. Carl Visser, orgel

Muziek

Op zaterdag 13 mei 2017 was deze kerk onderdeel van de voorjaarsexcursie van de Brabantse Orgelfederatie.
Daarbij werd een cd gemaakt waarop dit orgel ook te horen is.

Koffieconcerten Emmaüskerk Eindhoven

Secretariaat:
Connie van der Dussen
tel 040 – 2433466

De kerk

Het gebouw van de Emmaüskerk is ontworpen door architect L.H.T. Oskam en is op 29 november 1962 in gezamenlijk gebruik genomen door de toenmalige Nederlands-Hervormde kerk en de Gereformeerde kerk. Zo is het gebouw al vanaf het eerste begin een voorbeeld van kerkelijke vernieuwing. Het ‘Samen op Weg’ proces leidde immers pas in 1993 tot een samengaan van hervormden en gereformeerden in de PKN.
De Emmaüskerk heeft een ruime kerkzaal en een grote bijzaal, waar na de diensten koffie gedronken wordt. Voor creches, jeugdwerk en besprekingen staan zes aparte bijzaaltjes ter beschikking.
De markante, 30 meter hoge kerktoren herbergt klokken die zijn gegoten door de Koninklijke Eijsbouts uit Asten. Op zondagochtend is het geluid hiervan te horen.

Het motief van de Emmaüsgangers uit het Lucas-evangelie is op twee plaatsen in het gebouw duidelijk herkenbaar. Ten eerste is de tekst gegraveerd in de zwarte gevelsteen in de entreehal: ‘En hun ogen werden geopend, en zij herkenden Hem.’ Daarnaast is het tafereel van de Emmaüsgangers te zien in het grote glas-in-lood kunstwerk in de bijzaal (zie foto). De twee groene Emmaüsgangers zijn onderweg op het groene pad, verlicht door de rode zon. Jezus (blauw) gaat met hen mee. 

Sinds 1 september 2014 is de Nederlands Gereformeerde Kerk van Eindhoven de eigenaar van de Emmaüskerk. Gedurende de maanden daarna is er aan het interieur veel gemoderniseerd en opgeknapt. Het resultaat mag er zijn! De kerk heeft nu een moderne, grote keuken en de kerkzaal heeft de beschikking over de benodigde faciliteiten op het gebied van licht en geluid. De kerkzaal biedt plaats aan ca. 400 bezoekers.info: www.emmauskerkeindhoven.nl

Info

Orgelinfo: Piet Bron 2016.
Laatste actualisatie: november 2019