Eindhoven – Johanneskerk voorheen ‘De Morgenster’

Orgel Muziek Kerk Info

Mercuriuslaan 1C
5631 Eindhoven
Locatie op google/maps 



Orgelgeschiedenis

In 1972 werd in het nieuwe kerkgebouw een door Fama & Raadgever gebouwd orgel geplaatst. Het is versierd met snijwerk van de hand van Waldy Vastrick, geïnspireerd door de naam van de kerk: ‘De Morgenster’. Het orgel werd in 1974 in gebruik genomen.
In 2016 is het verkocht aan Sanktuarium Miłosierdzia Bożego in Kalisz en daar door Sicco Steendam geplaatst.

Dispositie:
Holpijp 8′ B/D
Prestant 4′ – C-E uit Roerfluit 
Roerfluit 4′ B/D
Octaaf 2′
Sesquialter II sterk D
Mixtuur II sterk. B/D
Pedaal aangehangen. 

H.J. Vierdag-orgel (1973)

Plaatsing in 2016
Na zijn akoestische advies voor de verbouwing van de kerkzaal van de voormalig Morgenster in Eindhoven kreeg ir. Henk Kooiker opdracht als orgeladviseur een passend, groter instrument te zoeken. Vanuit de organisten was de sterke wens een tweeklaviers instrument ter beschikking te hebben met minimaal een Subbas 16′ op het pedaal. Door de verbetering van de muziekakoestiek zou een groter instrument dan het Fara eenklaviers positief ook het muzikale gebruik van de kerkzaal stimuleren. Henk Kooiker vond in Meeden een geschikt instrument. Dit betrof het orgel dat H.J. Vierdag in 1973 bouwde voor deze kerk. Na aankoop werd uiteindelijk Orgelmakerij Sicco Steendam in 2016 opgedragen het instrument over te plaatsen. Na opmeten van de akoestiek van de kerk in Meeden concludeerde Kooiker dat herintonatie niet nodig was en het instrument is dus ongewijzigd geplaatst. 
Sicco Steendam vernieuwde wel de pulpeten, het leer van de drie balgen en het ventielleer.

Dispositie

Hoofdwerk C-g³Nevenwerk 
Prestant 8′ af G in front
Roerfluit 8′
Octaaf 4′
Mixtuur II-III st 
met doorlopende 2′



Holpijp 8′
Gedekt 4′
Gemshoorn 2′
Kromhoorn 8′
Tremulant
________________
Pedaal C-f¹
Subbas 16′

Koppelingen:
Manuaal I – Manuaal II
Pedaal – Manuaal I
Pedaal – Manuaal II

Stemming: Werckmeister III
Toonhoogte:     a¹= 440 Hz
Tractuur mechanisch met sleeplade.

  

Muziek 

Op zaterdag 13 mei 2017 was deze kerk onderdeel van de voorjaarsexcursie van de Brabantse Orgelfederatie.

De kerk

Aan de Jasonstraat stond sinds de zestiger jaren een kleinehouten noodkerk die de ‘Morgenster’ genoemd werd. De Hervormde en de Gereformeerde gemeente maakten er gebruik van. In 1972 bouwde architect Reinier Tybout op deze plaats een nieuwe eenvoudige kerk zonder toren. 
In 2004 werd dit een PKN-kerk. Door steeds minder kerkbezoek ging de Morgenstergemeente in 2008 samen verder met de Emmaüskerkgemeente. De Morgensterkerk stond sindsdien te koop. Wel gebruiken twee Afrikaanse gemeenten uit Congo en Ghana het gebouw voor hun erediensten. 

Er bleek weinig belangstelling voor de koop van het kerkgebouw De Morgenster. Mede daarom is sinds februari 2012 De Morgenster in gebruik genomen door de Kruispuntgemeente, één van de 4 huidige kerkelijke gemeenten van de Protestantse Kerk te Eindhoven. Deze enthousiaste groep met ruim 200 leden kwam van een buurthuis aan de Hagenkampweg, dat gesloopt moest worden.

Sinds 14 september 2014 gebruikt de Johannesgemeente, een samenvoeging van de Morgenster-gemeente en de Emmaüs-gemeente het gebouw. Het gebouw wordt sindsdien de ‘Johanneskerk’ genoemd. In 2016 werd het kerkgebouw grondig gerenoveerd. Er kwamen onder andere grote glaspartijen aan de voorzijde en gegalvaniseerde stalen kruisornamenten.

Het gebouw beschikt over een typisch naoorlogse, modernistische architectuur: sober, met een heldere structuur in de plattegrond en metselwerk in betonsteen (ook in het interieur). Een kenmerkend detail is het optisch zwevende dak, aan de onderzijde afgewerkt met ruw houten schroten en rustend op een glasstrook. www.pkn-eindhoven.nl

Info 

Orgelinfo en foto’s Fama-orgel: Piet Bron.
Overige foto’s: Wim van der Ros en Wijtse Rodenburg febr. 2017

Laatste actualisatie: maart 2021