Doorn, Tommy van

Biografie

Tommy van Doorn (‘s-Hertogenbosch, 1990) is organist van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel en beiaardier van Boxtel, Geldrop, Schijndel en Son. Hij begon op zevenjarige leeftijd met pianolessen en nam vanaf zijn zeventiende orgellessen bij Jan Verhoeven. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma studeerde hij vanaf 2009 hoofdvak orgel aan het Fontys Conservatorium in Tilburg bij Henco de Berg en Ad van Sleuwen. Piano werd als bijvak gestudeerd bij Jelena Bazova. Hij verdiepte zich tevens in het bespelen van het Franse drukwindharmonium. In juni 2014 studeerde hij cum laude af met een concert in de Sint-Catharinakerk in Eindhoven. Verdere masterclasses en interpretatielessen werden gevolgd bij o.a. Ben van Oosten, Kees van Houten, Joris Verdin (B), Wolfgang Baumgratz (D) en Luca Scandali (It).

In 2020 behaalde hij zijn masterdiploma beiaard aan de HKU Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort, waar hij studeerde bij Frans Haagen, Gijsbert Kok en Christiaan Winter. Ook behaalde hij in dat jaar zijn masterdiploma Applied Musicology (muziekwetenschap) aan de Universiteit Utrecht.

Tommy van Doorn werkt als privé muziekdocent in Boxtel en geeft orgelles bij Kunstkwartier Helmond. Hij is actief als concerterend organist, beiaardier en harmoniumspeler. Tevens begeleidt hij regelmatig koren op orgel.

In 2018 was hij prijswinnaar op het internationale beiaardconcours in Zwolle en Kampen. Als beiaardier werkte hij mee aan radio- en tv-uitzendingen (onder andere voor NPO3 en in voorjaar 2021 wekelijks op NPO Radio 3FM). Op orgel begeleidde hij onder meer uitvoeringen van de Requiems van Fauré en Duruflé. Hij werkte samen met Cappella Breda onder leiding van Daan Manneke en in 2014 toerde hij als harmoniumsolist met het Nederlands Studenten Kamerkoor onder leiding van Kurt Bikkembergs. Voor het kwartaaltijdschrift “Vox Humana” van de Harmonium Vereniging Nederland schrijft hij muziekbesprekingen. Bij de Brabantse Orgelfederatie verschenen enkele opnames van zijn spel en is hij betrokken als artistiek adviseur. Hij is tevens artistiek adviseur van de Stichting Smitsorgel & Beiaard Schijndel en de Stichting Kerkconcerten Boxtel.

In Roosendaal was Tommy van Doorn enkele jaren actief als organist van de Moeder Godskerk. In 2012 is hij benoemd als titulair organist van de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel, waar hij vaste bespeler is van het monumentale Smits-orgel (1842). In 2018 werd hij aangesteld als beiaardier van Boxtel. Vanaf 2020 is hij tevens werkzaam als vaste beiaardier van Geldrop en Schijndel. Sinds 2021 is hij ook de vaste beiaardier van Son.

Zie ook www.tommyvandoorn.com 

Voor Omroep Dommelland interviewt Josephine van Horen in 2020 Tommy van Doorn. Klik hier.

Ook werd hij geinterviewd door Reinier Korver in het kader van diens Brabants Orgelproject: klik hier 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Organisten