Dinteloord – Hervormde Kerk

Orgel Concerten Kerk Info

Westvoorstraat 26
4671 CE Dinteloord
Google Maps

Het Stan Arnauts-orgel (2019)

In de Hervormde Kerk te Dinteloord werd na de herbouw van het gebouw een orgel van de firma Flentrop geplaatst. Omdat dit orgel niet op een ideale plaats in de kerk stond en ook wat klank betreft niet echt meer in de smaak viel, besloot men een nieuw orgel te laten bouwen op de grote galerij tegenover de kansel en het oude orgel. David Kunst kreeg de opdracht voor de bouw. Het orgel is ontworpen in vroeg achttiende eeuwse stijl. Eind 2003 was de oplevering gepland. In april 2003 werd echter bekendgemaakt dat David Kunst het orgel niet kon voltooien. Stan Arnauts werd aangetrokken als opvolger. De grootte van het nieuw te bouwen orgel werd ook herzien. Als adviseur werd Koos van de Linde aangesteld. Het oorspronkelijk ontworpen rugpositief kwam nu te vervallen. Ook moesten verschillende registers voorlopig gereserveerd blijven, maar er is wel een Trompet 8’ aan het hoofdwerk toegevoegd. In 2019 was het orgel gereed waarbij het nu 14 sprekende stemmen heeft. Het Pedaal is nog geheel gereserveerd.

Dispositie

Hoofdwerk   C-f3PositiefPedaal   C-d¹ 
Bourdon B/D 16′
Holpijp 8’
Prestant  B/D 8’ I-II
Octaaf 4’ I-II
Openfluit 4’
Nasard 3’ ¹)
Superoctaaf 2’ II-III
Cornet V
Mixtuur IV-VIII
Trompet 8’ 
Quintadeen 8’ ¹)
Gedekt 8’
Prestant 4’ I-II
Roerfluit 4’
Octaaf 2’ I-II
Nasard/Sifflet 11/2’
Sesquialter  B/D II ¹)
Scherp IV-VIII ¹)
Regaal/Dulciaan 8‘  ¹)


Subbas 16’ ¹)
Prestant 8’ ¹)
Octaaf 4’ ¹)
Bazuin 16’ ¹)
Trompet 8’ ¹)¹) = gereserveerd


Koppelingen
Hoofdwerk-Positief
Pedaal-Hoofdwerk
Pedaal-Positief
Tremulant

Temperatuur Werckmeister

Concerten

Deze kerk is op zaterdag 8 oktober 2022 onderdeel van de BOF excursie naar Dinteloord, Steenbergen en Tholen. Klik hier.

De kerk

De kerk werd in 1693 gebouwd naar ontwerp van Johan van Swieten. Het gebouw heeft een rechthoekige basis met een centraal geplaatste houten koepeltoren. In 1944 werd tijdens de oorlog de kerk verwoest, maar na de oorlog herbouwd. Daarbij is een wapensteen in zandsteen boven de entreedeur geplaatst met een geschilderd wapenschild van stadhouder Willem III, heer van Dinteloord.

Info

Foto’s en tekst Piet Bron, Wim van der Ros

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Orgellocaties