Deursen, Studiehuis Soeterbeeck

Orgels Concerten Kloosterkerk Info

Studiehuis Soeterbeeck van de Radboud Universiteit
Elleboogstraat 2
5371 LL Deursen (Ravenstein)

Locatie op google/maps

Het Pieter Assendelft-orgel (1748)

De zusters kochten in 1769 voor Soeterbeeck een positief dat in 1748 vervaardigd was door Pieter Assendelft. Dit instrument deed bijna twee eeuwen dienst in het klooster. In 1954 werd het vervangen door het Smits-orgel uit Sint-Oedenrode en verkocht. Na enige omzwervingen belandt het in 1969 in de Christus’ Hemelvaartkerk te Sittard-Vrangendael.

Het F.C. Smits-orgel (1864)

In 1864 bouwde F.C. Smits een orgel voor klooster Mariëndaal in Sint-Oedenrode, geschonken door een pensionnaire. De kas wordt toegeschreven aan beeldhouwer Beuijssen uit Boxmeer. De orgelmakers plaatsten de registers van het Manuaal en het Positief op een gecombineerde windlade en brachten opvallende donkerbruine registertrekkers aan die aan de bovenkant schuin zijn afgewerkt (naar de organist gericht). 
In 1912 verving Frans Smits III een register door een Salicionaal 8’. 
In 1944 werden kapel en orgel beschadigd door oorlogsgeweld. In 1947 herstelden de Gebroeders Vermeulen het orgel. Bij die gelegenheid of wellicht al eerder zijn de klavieren vernieuwd en is het aangehangen pedaal verwijderd. Ook zijn er nieuwe pijpen aangebracht voor de Prestant 8’.

Van Sint-Oedenrode naar Deursen
In 1954 trokken zusters uit het klooster Mariëndaal te Sint-Oedenrode in bij die van Deursen. Zij lieten Verschueren hun eigen Smits-orgel overbrengen naar klooster Soeterbeeck. Bij die gelegenheid werd op het Positief op de plaats van de Gamba 8’ een Fluit 4’ (Roerfluit) gezet, terwijl de Viool 8’ discant vervangen werd door de vrijkomende pijpen van de discant van de Gamba. 
In 1977 restaureerden de Gebroeders Vermeulen het instrument. 

Dispositie sinds 1977

Manuaal  C-f³Positief
Prestant 8’
Holpijp 8’
Prestant 4’
Nazard 3’ B
Cornet 2 st. D
Octaaf 2’
Holpijp 8’ 
Gamba 8’ D
Fluit 4’ B/D 



Geen koppeling
Geen pedaal
Vulstem: Cornet II sterk discant c’: 4′ – 2 2/3′ 
Tractuur mechanische sleeplade 
Temperatuur gelijkwevend

Concerten 

In deze kapel worden doorgaans geen concerten georganiseerd.

De kloosterkerk.

In 1732 vestigden de Reguliere Kanunnikessen van de H. Augustinus zich in Deursen, nadat ze in 1732 uit Soeterbeek bij Nuenen verdreven waren. Het nieuwe klooster in Deursen werd daarom ‘Soeterbeeck’ genoemd. Het had aanvankelijk geen grote kapel, maar een zaal voor de eredienst. Pas in 1906 kwam de huidige neogotische kapel tot stand. Deze onderging kort na 1960 inwendig een flinke modernisering. 

Info 

Tekst Frans Jespers.
Foto’s Piet Bron. 

Laatste actualisatie: 5 november 2020