Brand, Leon van den

Leon van den Brand, geboren in 1959, studeerde op het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam orgel bij Bernard Bartelink en op het Brabants Conservatorium te Tilburg orgel bij Maurice Pirenne. In 1985 behaalde hij in de Grote Kerk te Breda het diploma Uitvoerend Musicus Orgel. Daarnaast studeerde hij piano bij Ton Demmers en Herman Uhlhorn, hetgeen resulteerde in het behalen van het Staatsdiploma in 1986 in Den Haag. Leon van den Brand volgde diverse interpretatiecursussen bij bekende organisten als Marie-Claire Alain en Guy Bovet.
Leon speelde succesvolle concerten op vele belangwekkende orgels in binnen- en buitenland (onder andere in Haarlem, Helmond, Amsterdam, Parijs, Antwerpen). Decennialang gaf hij piano- en orgelles. Ook als begeleider van koren, instrumentale solisten en zangers was en is Leon actief. Voor radio 4 maakte hij diverse opnamen met werken uit verschillende stijlperioden. Tevens speelde hij orgel in meerdere cd-producties; bv. het erg positief beoordeelde ‘Abdij van Berne, Heeswijk’, met werk van D. Buxtehude en M. Duruflé.
Leon was organist van het belangrijke 17de eeuwse Severijn-orgel te Cuijk, alwaar hij de internationale concertreeks uitbouwde.
Eveneens was hij van 2003 tot 2016 artistiek adviseur in de werkgroep ‘Berne Abdijconcerten’ in Heeswijk.
Momenteel is hij hoofdorganist van het mooie 18/19de eeuwse Van Deventer/Smits-orgel van de barokke Luciakerk in Ravenstein en is hij artistiek adviseur in de Stichting Orgelkring F.C. Smits.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Organisten