Boer, Pieter-Jelle de

Pieter-Jelle de Boer werd geboren in Geldrop in 1978. Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam bij respectievelijk Marcel Baudet en Pieter van Dijk. Gedurende korte tijd had hij les van Franse organist Jean Boyer in Lyon, hetgeen een diepe indruk op hem achterliet. Na het afsluiten van zijn instrumentale studies op masterniveau werd hij toegelaten tot de dirigentenklas van Zsolt Nagy aan het Parijse Conservatoire National Supérieur de Musique, waar hij in 2007 een Premier Prix behaalde. Verdere lessen en masterclasses van onder meer Jacques Rouvier, Murray Perahia, Emanuel Ax, Philippe Entremont en Peter Eötvös completeren zijn muzikale studieverloop. 

Dirigent
Als dirigent assisteerde hij onder anderen Yoel Levi, Kwamé Ryan en Laurence Equilbey. 
Pieter-Jelle de Boer trok in oktober 2010 de aandacht van de muziekwereld door het winnen van de hoogste onderscheiding bij het Antonio Pedrotti dirigentenconcours in Trento, Italië. Hij trad als gastdirigent op met onder meer het Orchestre Philharmonique Royal de Liège, het Orchestre Haydn di Bolzano e Trento, het Orchestre National du Capitole de Toulouse, het Orchestre de Bretagne en het Staatsorchester Braunschweig. Momenteel is hij voor het derde en laatste seizoen als assistent-dirigent verbonden aan het Orchestre National Bordeaux-Aquitaine; met hen dirigeerde hij, naast uiteenlopende concerten, belangrijke producties als de balletreeks Romeo en Julia van Prokofiev, in 2010. Hij is tevens principal associate conductor van het gerenommeerde Parijse kamerkoor Accentus. In 2013 heeft hij met hen een cd met koorwerken van Leos Janá?ek opgenomen en trad hij op bij het orkest van Bordeaux voor een serie Mozartconcerten als pianist en dirigent. 

Organist
Als organist is Pieter-Jelle de Boer een regelmatige gast in internationale concertseries. Hij was prijswinnaar van de internationale orgelconcoursen van Alkmaar (2003) en Freiberg (2005) en concerteerde op de grote historische instrumenten van Haarlem, Groningen en Weingarten. 

Pianist
Als pianist is hij laureaat van de Vriendenkrans van het Amsterdamse Concertgebouw en het eerste Nationaal Concours van de Young Pianist Foundation. In 2009 maakte hij een opname van pianowerken van Felix Mendelssohn-Bartholdy, die door de Franse vakpers werd geloofd om haar “stralende muzikaliteit” en “pure charme”. Een opgenomen cd met werken van Sergei Rachmaninov is gepland. 

Pieter-Jelle de Boer is artistiek leider van A Fleur de Notes, een stichting die kamermuziekconcerten en daaraan verbonden educatieve activiteiten organiseert. 

Componist
Als componist schreef hij Ciacona, voor piano solo, en Danses concertantes, voor orgel, koperblazers en slagwerk, voor het eerst uitgevoerd tijdens het festival Toulouse les Orgues in 2009.

www.pieterjelledeboer.com

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Organisten