Brabants Orgelrijkdom 2022

Bekijk de digitale versie, klik hier.

Presentatie in Waspik

Op zaterdag 7 mei 2022 heeft de Brabantse Orgelfederatie haar jaarlijks verschijnend magazine ‘Brabants Orgelrijkdom 2022′ dit keer in Waspik bij het fraaie De Crane-orgel uit 1767 gepresenteerd. Het is een full color, 64 pagina’s dik magazine over het wel en wee van Noord-Brabantse orgels, organisten, orgelmuziek en componisten. Na de Corona-tijd worden in het magazine eindelijk weer concerten aangekondigd waarbij orgels een hoofd- of belangrijke begeleidingsrol spelen. Kortom, het is tijd om er weer op uit te gaan en te genieten van de Brabantse orgelpracht.
Orgelrestaurateur Hans van Rossum gaf een korte toelichting op de restauratie van 2014 en daarna bespeelden Maarten van Kapel en Ad van Sleuwen het prachtige monumentale instrument. Het eerste exemplaar van het magazine werd door de voorzitter van de BOF, mr. Ruud Severijns, officieel uitgereikt aan de heer H. J. van Kapel, predikant in Waspik, Waalwijk-Oost en Buurmalsen.
Na afloop kon iedereen gratis exemplaren van het magazine ‘Brabants Orgelrijkdom 2022’ meenemen.

Het magazine

In de uitgave van 2022 staan weer een aantal interviews met interessante mensen die betrokken zijn bij de Brabantse orgelcultuur. Verder worden er enkele restauraties beschreven en zijn er nieuwtjes op het gebied van Brabantse orgelmuziek. Op het uitneembare middenblad zijn drie partituren opgenomen van Barok en Romantiek composities die gebruikt kunnen worden in het kader van het BOF Educatie-project via YouTube door Tommy van Doorn. Uiteraard is er ook een agenda waarin alle orgelconcerten vanaf 7 mei zijn opgenomen.

Een greep uit de inhoud:

Interviews met

  • Peter Damen met 70 jaar Berne Abdijconcerten te Heeswijk
  • 250 jaar Robustelly-orgel in Helmond.
  • Saskia van Oostveen van KIEN over de Brabantse orgelcultuur als Immaterieel Erfgoed op de Nationale Netwerklijst.

Artikelen

  • Benedictus a Sancto Josepho, geboortig Buns, Karmeliet en componist uit de eind 17de eeuw
  • Het Doe-orgel van Etten-Leur.
  • Informatie over het Festival Brabantse Componisten in de Heuvelse Kerk van Tilburg.
  • De vier Brabantse Stadsorganisten

Restauraties en ander orgelnieuws uit Brabant

Informatie over de restauraties, overplaatsingen, groot onderhoud en ander nieuws over orgels in onze provincie, zoals:

  • Het Vermeulen-orgel van de Sint-Joriskerk te Eindhoven dat weer klinkt, 
  • Het Smits-orgel in Den Dungen,
  • Het Van Hirtum-orgel in Hilvarenbeek dat dreigde om te vallen

Orgelagenda met concerten

De orgelkringadvertenties en de complete orgelagenda.

Informatie over de excursies

De voorjaarsexcursie op 21 mei waarvoor samenwerking gezocht werd met onze Belgische collega’s Bart Wuilmus en Joost Vermeiren. Deze excursie leidt vanuit het Nederlandse Bergeijk naar het Belgische Peer, Neerpelt en eindigt in de Achelse Kluis op de grens van Brabant en België. 

De najaarsexcursie op 8 oktober waar de volgende orgels voor staan genoteerd: Dinteloord, Hervormde Kerk, daarna te Steenbergen de Hervormde Kerk en de Sint-Gummaruskerk en tot slot in het naburige Zeeland: Tholen, de Grote Kerk. 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als magazine