Brabants Orgelrijkdom 2010

Download hier de complete PDF versie

Op het front het Van Hirtum-orgel in Diessen.

Als afsluiting van het Festival Nieuwe Muziek is op zaterdag 24 april na het concert in de Eindhovense Cathrien het eerste exemplaar van het gratis orgelmagazine 2010 van de Brabantse Orgelfederatie uitgereikt. 

Een greep uit de inhoud:

Jeugd en orgel
Een ander thema is Jeugd en orgel. In een vraaggesprek met Jan van de Laar, de enige stadsorganist die Brabant rijk is, lezen wij hoe in Helmond een project van start is gegaan om de jeugd vanuit cultuureducatie kennis te laten maken met het orgel. Met een verslag van de eerste try outs.

Orgelagenda
6 pagina’s boordevol met de actuele orgelagenda: alle orgelconcerten welke in 2010 in onze provincie worden gegeven.

Orgelnieuws
In orgelnieuws worden o.a. de restauraties van een aantal orgels besproken door Wim van der Ros. De orgels van Best, Bergen op Zoom, Teteringen, Moerdijk, Tilburg en Vessem komen aan bod.

Excursies
De voorjaarsexcursie gaat naar een drietal orgels van de orgelmaker Van Hirtum in Diessen, eersel en Hilvarenbeek. Frans Jespers gaat in op zijn werk en op deze drie orgels. Ook de najaarsexcursie naar ‘s-Hertogenbosch, Rosmalen en Nistelrode krijgt aandacht.

Orgelbouwers
Diverse orgelbouwers komen langs het voetlicht en er wordt door Gerco Schaap uit de doeken gedaan hoe orgelpijpen worden gemaakt.

Interviews
Er staan interviews in met de organisten Willem Hörmann en Kees van Houten.

Uitgave en redactie
Het magazine is uitgegeven op A4 formaat en telt 52 pagina’s in kleur. De achtduizend exemplaren worden gratis verspreid via orgelkringen en VVV’s. 
De bestuursleden Wijtse Rodenburg en Wim van der Ros vormen de redactie en zijn verantwoordelijk voor de foto’s. De vormgeving is in handen van Wijtse Rodenburg. 
Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door de advertenties en een subsidie van het Delafonds.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als magazine