Bergen op Zoom – Ontmoetingskerk

Hoofdorgel Koororgel Concerten Info

Bolwerk-Zuid 134
4611 DX Bergen op Zoom 

Bekijk op google/maps

Sinds 1995 draagt deze PKN-kerk, de voormalige Gereformeerde Kerk in Bergen op Zoom, de naam Ontmoetingskerk. De kerk werd in 1928 opgeleverd en ontworpen door architect B.T. Boeyenga in expressionistische, aan de Amsterdamse School verwante stijl. Bij binnenkomst van de kerk zal de Art Deco-stijl direct herkend worden. Uniek is deze stijl niet alleen in de kerkzaal, maar ook in andere ruimtes in deze kerk opvallend zichtbaar en harmonieert prachtig met de architectuur van dit gebouw.

Het Van Leeuwen-orgel (1966)

Sinds 2003 beschikt de Ontmoetingskerk over een prachtig Van Leeuwen-orgel. Dit orgel werd in 1966 in de ateliers van Pels in Alkmaar, tijdens de fusie tot Pels & Van Leeuwen, gebouwd voor de Gereformeerde Kerk te Vlissingen. Waar dit orgel in 2001 beschikbaar kwam, en de orgelcommissie in Bergen op Zoom naar een passend orgel zocht, kon dit tweeklaviers instrument worden aangekocht. Bij de plaatsing door Pels & Van Leeuwen in 2002/2003 werd het orgel uitgebreid met een Cymbelster. Inclusief Cymbelster telt het orgel, verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en pedaal, in totaal 20 stemmen. 

Dispositie

Hoofdwerk C-g³Rugwerk
Prestant 8′
Holpijp 8′
Octaaf 4′
Roerfluit 4′
Octaaf 2′
Mixtuur 1 1/3′ 4 st
Trompet 8′
Cymbelster


Roerfluit 8′
Prestant 4′
Fluit 4′
Flageolet 2′
Quint 2 2/3′ *)
Sesquialter 2 st
Scherp 1′ 3 st
Dulciaan 8′
________________
Pedaal C-f¹
Subbas 16′
Gemshoorn 8′
Octaaf 4′
Fagot 16′

*) spreekt in halve registerstand van de Sesquialter

Koppelingen:
Ped. + H.W.
Ped. + R.W.
H.W. + R.W. 

Pels & Van Leeuwen-koororgel (1970)

In 1970 plaatste de firma Pels & Van Leeuwen een klein orgel van het type Fugato in de Hervormde Kerk aan de Williamstraat te Bergen op Zoom. In 1981 is het vervangen door het Van Nes-orgel uit de Kerk van de Goddelijke Voorzienigheid. Hierna kreeg het Pels-orgel een plaats in de aula van de Protestantse Begraafplaats. In 2006 werd het gereviseerd en als koororgel geplaatst in de Ontmoetingskerk. Op zondag 1 oktober 2006 is het aldaar in gebruik genomen. 

Dispositie

Hoofdwerk C-f³Pedaal C-d¹
Gedekt 8′
Roerfluit 4′
Prestant 2′
Quint 1 1/3′
AangehangenToets- en registertractuur mechanisch. 
Windlade sleeplade.

Concerten

In deze kerk worden doorgaans geen concerten georganiseerd.

Info 

Fotografie Wim van der Ros

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Orgellocaties