Bergen op Zoom – O.L.Vr. v. Lourdeskerk

Prins Bernhardlaan 66
4615 BD Bergen op Zoom

Locatie op google/maps

Het Bernard Pels-orgel (1957)Het orgel werd gebouwd in 1957 door de firma Pels & Zn. onder advies van Hub. Houët. Op 22 december 1957 is het gewijd. Daarna gaf Hub. Houët een eerste concert op het orgel.

Dispositie

Hoofdwerk C-g”’Zwelwerk C-g”’
Prestant 8′ 
Bourdon 8′ 
Octaaf 4′ 
Fluit 4′
Octaaf 2′
Mixtuur III-IV st 
Trompet 8′
Salicionaal 8′
Roerfluit 8′
Prestant 4′
Blokfluit 4′
Spitsfluit 2′
Sesquialtera II st
Scherp III st
Dulciaan 8′
________________
Pedaal C-d’
Subbas 16′
Octaafbas 8′
Gedekt 8′, 
Koraalbas 4′
Bazuin 16′

Koppelingen: 
Hoofdwerk – Zwelwerk, 
Hoofdwerk – Zwelwerk 16′, 
Zwelwerk – Zwelwerk 16′, 
Pedaal – Hoofdwerk, 
Pedaal – Zwelwerk.

Toetstractuur electropneumatisch.
Registertractuur electropneumatisch.
Windlade(n) kegellade

Het kerkgebouw

De parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes is in de jaren 1910 ontstaan in de wijk ’t Fort, een zuidelijke uitbreiding van Bergen op Zoom. Dit wegens de toenemende katholieke bevolking.
De huidige kerk werd gebouwd tussen 1926 en 1928 naar ontwerp van Joseph en Pierre Cuypers jr. De stijl is licht expressionisch met verwijzingen naar de romaanse en byzantijnse bouwkunst. De gerealiseerde kerk wijkt sterk af van het door diens overlijden niet uitgevoerde ontwerp uit 1918 van Jac. van Gils.
Naast de kerk staat nog steeds de voormalige noodkerk die in 1918 werd gebouwd in Neo-Romaanse stijl, wel naar ontwerp van architect Jac. van Gils, in afwachting van de nog te bouwen hoofdkerk, schuin erachter. Nadat deze O.L. Vrouw van Lourdeskerk voltooid werd, heeft het gebouw gediend als patronaat en parochiehuis. In 1976 werd het verbouwd tot wijkcentrum, waarbij de ramen, deur en interieur grondig werden gewijzigd.

 
De kerk met oude toren voor de Tweede Wereldoorlog en links de noodkerk.

In 1944 gingen de Lourdesgrot en de klokkentoren verloren. De toren werd in 1955 herbouwd. De naastgelegen, voormalige pastorie is wel door Van Gils ontworpen.

In augustus 2010 is de Lourdeskerk gerestaureerd. De werkzaamheden omvatten de cascorestauratie van de kerk en in de koepel werd er een werkvloer gemaakt om het metselwerk te herstellen en het ringijzer en de ankers de behandelen. Tevens is de verlichting in de koepel vervangen.
Vanwege de monumentale status van het gebouw zijn de hemelwaterafvoeren vervangen door zinken varianten en is er nieuw glas-in-lood teruggebracht in de koepel waar voorheen blank glas in zat. Verder zijn alle daken aangepakt en zijn de glas-in-loodramen in de koepel, die ook tijdens de oorlog verloren gingen, gereconstrueerd..

De kerk heeft een kruisvormige plattegrond met halfrond gesloten absis, een dominante twaalfkantige koepel, transept, voorportaal en een toren op de zuidoostelijke hoek. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met eenvoudig siermetselwerk. De kerk maakt uitwendig een gesloten indruk door de kleine raamopeningen. Een klein voorportaal ten westen van de klokketoren herbergt de spitsbogige vleugeldeuren. In een lage aanbouw onder plat dak bevinden zich rechtgesloten vleugeldeuren. Rechts van het voorportaal is een klein halfrond raam, aan weerskanten van het dak bevinden zich twee kleine en er boven nog een groter rondraam. In de transepten zijn grote glas-in-loodramen geplaatst en in de zijden van de koepel bevinden zich als lichtbeukramen series van vijf smalle staande vensters. Smalle staande vensters bevinden zich ook in schip en koor.
Het inwendige toont na het voorportaal een centraalbouw met brede zijbeuken. De soberheid van het exterieur maakt hier plaats voor kundig siermetselwerk in schoon metselwerk met geglazuurde sierbanden en diverse reliëfpatronen. De grote hoge open ruimte wordt door vier pijlers met rondbogen verdeeld. De twaalfkantige koepel heeft donkere houten spanten die contrasteren met de gewitte gewelfvlakken. Er zijn paraboolbogen gemetseld voor het ambulatorium en de Maria- en St. Josephkapel naast de absis. Op de kerkvloer liggen vierkante rode tegels met geel-zwarte randen en kruispatronen in geel, zwart en blauw. De absis, met krakelingtegels in geometrisch patroon, heeft een graatgewelf met decoratief ruitvormig motief.
Tot de kerkinventaris behoren onder andere de ingemetselde kruiswegstaties, hoogreliëfs in wit met lichtblauwe achtergrond en goudkleurige accenten. Bij het voorportaal bevindt zich een Lourdesgrot met steen uit Lourdes, gedateerd 15 augustus 1920. De grote ramen van de transepten hebben gebrandschilderde figuratieve ramen uit 1939, gesigneerd door Clysen uit Tilburg. De voorstellingen behelzen Maria in mandorla, de geboorte van Maria, de geboorte van Jezus en de dood van Maria.

Info

Gegevens Piet Bron Jr.
Foto Streekarchief Bergen op Zoom

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Orgellocaties