Bergeijk – Protestantse Kerk

Orgel Concerten Kerk Info

Domineestraat 10 
5571 EJ Bergeijk

Bekijk op google/maps

Orgelgeschiedenis

Het loze orgelfront tussen 1941 en 1961.
Foto G. Meyster.

In 1840 kreeg men als geschenk voor de in 1812 gebouwde Hervormde Kerk in Bergeijk een 18de eeuws orgel van de heer P.C. van Galen, die ook organist van de kerk werd. Het ging om een kabinetorgel van een onbekende bouwer, dat gekocht was van kasteel Nemelaer in Haaren. Bernardus Petrus van Hirtum plaatste het over naar Bergeijk en het werd op 20 april 1840 in gebruik genomen. Het orgel had één manuaal met acht stemmen en een aangehangen pedaal. 
In 1941 sloopte men het orgel op het front na, omdat het niet meer te bespelen was en een restauratie te duur bleek. Het front bleef in de kerk aanwezig tot 1961. 
Bron: Piet Bron jr.

Broekhuijzen (1855): 
Het orgel in de kerk der hervormde gemeente aldaar (Bergeijk) is een geschenk verschuldigd aan een harer leden, de heer P.C.J. van Goes. Ingewijd den 20ste april 1840 door den leeraar M.C. van Hoeven. Zijnde een kabinetorgel, afkomstig uit het kasteel Enclair te Haaren, van wijlen mevrouw Zaal. Overgebragt en alhier geplaatst door den heer B.F. van Hirtum, orgelmaker te Hilvarenbeek. Heeft 8 stemmen, een handclavier, aangehangen pedaal en eene blaasbalg.

Het Van Vulpen-orgel (1964)



Op zaterdag 3 oktober 2015 werd in de kerk van de Protestantse Gemeente te Bergeijk het recent daar geplaatste Van Vulpen-orgel in gebruik genomen. Tot voor kort werden de diensten begeleid op een vijfstems Van Vulpen-positief dat hier in 1963 werd aangeschaft na de verbouwing van de kerk. Rond het 200 jarig bestaan van het kerkgebouw hebben de vier organisten van Bergeijk het initiatief genomen om te trachten een orgel met meer draagkracht en meer klankmogelijkheden in hun kerk geplaatst te krijgen. Het nu aangekochte tweeklaviers orgel werd in 1964 door de Orgelmakers Gebrs. Van Vulpen te Utrecht gebouwd voor de Oud-Gereformeerde Gemeente in Doetinchem. Daar heeft het dienst gedaan tot 2005 waarna het aangekocht werd door een particulier te Coevorden. Via sponsoring en bijdragen van gemeenteleden kon de aankoop door Bergeijk en de overplaatsing door Sicco Steendam gerealiseerd worden. 
De zinken Subbas 16 vt werd vervangen door een houten en nu aan weerszijden van de manuaallades binnen de kas geplaatst. Veel werk, waaronder de vergroting en aanpassing van de orgelgaanderij alsmede het schilderwerk, werd door vrijwilligers uitgevoerd. 
Bij de ingebruikname werd een concert gegeven door Ad van Sleuwen, waarbij hij het orgel in al zijn klankkleuren presenteerde. In enkele werken klonk het orgel met blokfluit (Fien van Dingenen) en trombone (Koen Rietveld).
Het orgel zal qua klankvorming nog nader afgewerkt worden. 

Dispositie

Manuaal I  C-g³Manuaal II 
Prestant 8′
Roerfluit 8′
Octaaf 4′
Spitsfluit 4′
Octaaf 2′
Mixtuur 3–4 st

Gedekt 8′
Roefluit 4′
Gemshoorn 2′
Nasard 1 1/3′
___________________
Pedaal  C-d¹
Subbas 16′

Koppelingen:
Man. I – Man. II
Ped. – Man. I

Concerten 

In deze kerk worden doorgaans geen concerten georganiseerd.

Zondag 8 september
Aanvang 16:00 uur
Paul van der Heijden, orgel Rogér Baeten, trompet
J. Rutter en E. Reuchsel

Bergeijk – Sint-Petrus’ Banden of Hofkerk
Aanvang 15:00 uur
Vrijwillige bijdrage
Paul van der Heijden, orgel Rogér Baeten, trompet
J.S. Bach en C.Ph.E. Bach

De kerk

Deze kerk is in 1812 gesticht, herbouwd in 1857. Eenvoudig bakstenen gebouw, in plattegrond een langwerpig achterkant, met vlakke steunberen, spitsboogvensters en dakruiter. In het interieur een 17de eeuwse eiken kansel. De luidklok is in 1626 gegoten en komt van het kasteel in Helmond.

Info 

Bronnen: Piet Bron en Wim van der Ros.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Orgellocaties