‘s-Hertogenbosch – Willem Twee Concertzaal

Orgel Concerten Muziek Gebouw Info

Prins Bernardstraat 4-6
5211HE ‘s-Hertogenbosch  

Locatie op google/maps

De Willem Twee Concertzaal l is een kleine, sfeervolle concertzaal die gehuisvest is in de oude Bossche synagoge. 
Sinds 2005 werd onder de naam Muziekcentrum De Toonzaal klassieke en actuele muziek, jazz en wereldmuziek uitgevoerd.
Sinds 2017 is de naam gewijzigd in Willem Twee Concertzaal n.a.v. samenwerking met het Willem Twee Poppodium. 

Het orgel

Bouwer onbekend.
Mechanisch sleeplade orgel. 

Dispositie

Manuaal I C-g”’ Manuaal II C-g”’ Pedaal C-f’
Gedeckt 8′
Prinzipal 4′
Zimbel 2 2/3′
Quintation 8′
Roerflöte 4′ 
Prinzipal 2′
Musette 8′
Subbas 16′


Koppelingen:
I aan pedaal, II aan pedaal, II aan I.

Concerten 

Er worden hier regulier geen orgelconcerten georganiseerd.

zondag 22 juni 2014
Aanvang 04.30 uur (’s morgens!)
€ 9,50 toegang
Bart van Dongen, orgel en orgelsamples 


Het publiek van De Toonzaal kan voor de tweede maal naar het orgel luisteren liggend op veldbedden om nu de langste dag/kortste nacht te vieren. 
De klank van het orgel zwerft door de ruimte. Het akoestische geluid klinkt van voren, van achteren, van boven, dalend en opstijgend van de vloer. De klank van het orgel is overal. Het publiek wordt door de klank omhuld en omarmd. Klankweb heet dit unieke project. Componist en toetsenist Bart van Dongen is de bouwer van dit web van klanken. Hij bespeelt het orgel op een onorthodoxe wijze, gebruikt papiertjes om toetsen vast te zetten, en manipuleert de registers om bijzondere klanken aan het orgel te ontlokken. Heel langzaam wordt het web van klanken opgebouwd, totdat de ruimte met klank is gevuld. Tijdens de voorbereidingen maakt Van Dongen opnamen van het orgel. Deze zogenaamde samples bespeelt Van Dongen tijdens het concert. Doordat de opnamen en het akoestische geluid van dezelfde bron komen mengen deze prachtig en kan er een bouwwerk, een web van klanken ontstaan. 
Tijdens het ochtendgloren op 22 december en glijdend de nacht op 21 juni wordt Klankweb uitgevoerd door Bart van Dongen.

Recensie door Mark van de Voort in het Brabants Dagblad van 23 dec.2013.

YouTube

Bart van Dongen video op youtube
ZenMusic: Klankweb: Soundweb

De voormalige synagoge

De voormalige Bossche synagoge werd tot ongeveer 1970 gebruikt door de Joodse gemeenschap. Deze synagoge was de eerste grote synagoge in Den Bosch die in opdracht van Bernardus Hartogensis in 1823 werd gebouwd aan de Mortel in Den Bosch. Na drie en zestig jaar werd het interieur van de Bossche synagoge grondig verbouwd naar een ontwerp van de architect Izak, later Isaac Gosschalk, geboren in 1838 te Amsterdam. De vrijstaande Bossche synagoge was gelegen aan de Binnendieze tot het jaar 1937, huizen werden gebouwd voor de synagoge over de Dieze heen. De Tweede Wereldoorlog heeft hier net zoals in de rest van de wereld grote gevolgen gehad. Zestig procent van de Joodse inwoners heeft de oorlog niet overleefd.
De inboedel van de Bossche synagoge werd voor een deel naar Zaltbommel overgebracht, de rest werd leeggeroofd, gelukkig bleef de synagoge groot en deels intact. Na de terugkomst van de inboedel werd in 1947 de Bossche synagoge heringewijd en werd een jaar later het interieur aangevuld met een gedenksteen. De aanloop werd minder in de jaren zeventig en het gebouw raakte in verval. De woningen zijn inmiddels weer verdwenen en door de restauratie aan de Binnendieze is dit gedeelte van de Binnendieze weer opengelegd. Onder de Bossche synagoge door bevindt zich het Hellegat. 
Na de grondige restauratie en verbouw van het pand rond 1995 werd de voormalige synagoge in ere hersteld en werd het pand met aangrenzende nieuwbouw en haar karakteristieke eigenschappen in gebruik genomen als een kleine concertzaal, waar sinds 2003 ook getrouwd kan worden. De Bossche Joodse gemeenschap heeft tegenwoordig een gebedsruimte naast het hoofdgebouw van de Toonzaal.

Info 

www.willem-twee.nl

Laatste actualisatie: oktober 2017