‘s-Hertogenbosch – Provinciehuis Noord-Brabant

Orgel Concerten Gebouw Info

Brabantlaan 1
5216 TV ‘s-Hertogenbosch

Locatie Provinciehuis op google/maps

Het Vool-kabinetorgel (1804)

Het kabinetorgel in de Bois-le-Duczaal van het Provinciehuis is gebouwd door Jan Jakob Vool in 1804. Het heeft één klavier en geen pedaal: Manuaal (C-f3). 
Het werd in 1978 aangekocht door de Stichting Karel Bouman en door Flentrop in 1979 gerestaureerd. Het orgel had toen een pedaal en de dispositie was gewijzigd. Het oude pijpwerk was bij het orgel bewaard gebleven. Een grotere restauratie, inclusief reconstructie van het authentieke instrument, vond plaats in 1999 onder advies van A.J. Gierveld. Op 28 mei 1999 werd het instrument weer in gebruik genomen. Het is in bruikleen in het Provinciehuis geplaatst.

Signatuur van Vool boven het klavier. 

Dispositie

Hoofdwerk C-f”’
Prestant 8′ D 
Fluittravers 8′ B/D (grenen, conisch, C-H gecombineerd met Holpijp 
Holpijp 8′ B/D (grenen) 
Prestant 4′ B/D (C-E van hout, F-fis front) 
Fluit 4′ B/D (C-h hout, vervolg metaal),
Quintfluit 3′ B/D (metaal, conisch) 
Octaaf 2′ B/D 
Vox Humana 8′ B/D (cilindrisch met inwendige conus). Alleen bruikbaar na stemming door orgelbouwer. 

Toonhoogte 435 Hz 
Temperatuur evenredig zwevend. 

Pijpwerk van het orgel.

Concerten 

Toegang bij de concerten is gratis. 
Aanvang steeds 20:00 uur (concert duurt één uur). 
Vanaf 19:30 uur bent u van harte welkom en wordt u ontvangen met een kopje thee of koffie.
De concerten worden gegeven in de Bois-le-Duczaal.  
De provincie Brabant nodigt u uit familie en vrienden mee te brengen die geïnteresseerd zijn in orgelmuziek zodat u samen van de unieke klanken van het kabinetorgel kunt genieten. 


Maandag 15 april 2024
Niels de Klerk, orgel (1997, cantor-organist van de Oude Kerk in Naaldwijk) en Mirjam van den Hoek (lid van de Laurenscantorij in Rotterdam en van het Rotterdam Symphony Chorus)
Bach, Sweelinck, Purcell en Charpentier

Maandag 7 oktober 2024
NTB, orgel

Het provinciehuis

Het provinciehuis van Noord-Brabant is officieel door koningin Juliana geopend op 12 november 1971. 
In 1952 werd de beslissing genomen een nieuw Provinciehuis te bouwen en er werd een besloten prijsvraag uitgeschreven. Architect Huig Aart (Hugh) Maaskant (Rotterdam, 17 augustus 1907 – aldaar, 27 mei 1977) was een van de architecten die een uitnodiging kreeg om deel te nemen. Maaskant is onder andere bekend van de Euromast en de Pier van Scheveningen. Zijn ontwerp werd uitgekozen, maar het zou nog jaren duren eer de bouw kon starten. In 1962 werd besloten een terrein aan de rand van de stad aan te wijzen in de wijk Zuid. Het Provinciehuis was het laatste bouwwerk dat Maaskant realiseerde. Het gebouw is met zijn 103,50 meter het hoogste kantoorgebouw van ‘s-Hertogenbosch.  
Maaskant wordt wel eens een ontwerper van het grote gebaar genoemd; hij bouwde veel, vooral grote monumentale bouwwerken. Als voorvechter van het ‘Nieuwe Bouwen’ pleitte hij voor het gebruik van moderne bouwmaterialen als beton, glas en staal. Hij verzette zich tegen het traditionele bouwen in baksteen. Hij gebruikte ook voor het provinciehuis sobere materialen, zowel voor het exterieur (staal, beton, glas) als voor het interieur (natuursteen, wol, leer, etc.) Een ander functionalistisch uitgangspunt van Maaskant was dat een bouwwerk zo efficiënt mogelijk ingericht moest zijn voor het doel waarvoor het gemaakt werd. Maaskant stierf zes jaar na de opening en heeft er achttien jaar aan gewerkt.
De hoofdopzet van het provinciehuis is helder: een grote laagbouw met twee verdiepingen, waarin zich de publieksruimten bevinden. Midden in de hal van deze laagbouw ‘zweeft’ als het ware de Statenzaal met zijn vleugelvormige dak. Deze is bereikbaar via een trap. Daarnaast bevindt zich de hoogbouw in drieëntwintig verdiepingen met werkruimtes voor de ambtenaren. Het gebouw wordt omgeven door een waterpartij en een groot voorplein. Onder het gebouw is een parkeerruimte voor ruim 500 auto’s. 
Het provinciehuis herbergt vele interessante kunstwerken. Er worden regelmatig rondleidingen verzorgd.

Info

Er wordt in het Provinciehuis in het voorjaar een concert georganiseerd.
Inlichtingen:
Joanne de Fijter-Van Uden
medewerker Evenementenbureau
tel. 073-6812727 

Laatste actualisatie 3-3- 2023