Wijgerden, Sietse van

Sietse van Wijgerden (Gorinchem 1965) heeft orgel, docerend musicus en als uitvoerend musicus, gestudeerd aan het Rotterdams conservatorium bij Bernard Winsemius. Ook is afgestudeerd als kerkmusicus bij B.Schuurman en muziekwetenschapper aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Tevens studeerde hij jarenlang piano en clavecimbel aan het Rotterdams Conservatorium. Hij volgde bij verschillende musici lessen koordirectie waaronder Jos van Veldhoven, Wiecher Mandemaker en Louis Buskens. Verder volgde hij de Kurth-Thomas cursus voor dirigenten. Hij heeft ruime ervaring met continuospel, clavecimbel/kistorgel waarbij hij dan ook de kunst beheerst dit te doen van een becijferde bas.

Sietse staat bekend als een getalenteerd musicus boordevol ideeën, waarbij hij altijd al verder keek dan de orgelbank. Hij kenmerkt zich door geestdrift, bezieling en passie voor zijn vak, en heeft in zijn loopbaan vele creatieve en innovatieve projecten uitgevoerd. Zoals de jarenlange concertserie ‘Triplum’ op Goeree Overflakkee, waar vele professionele musici en ensembles aan meededen. En het zingen van Bach koralen in de serie ‘Oog in oog met Bach’ na de kerkdiensten in Renesse, waar altijd weer gemeenteleden enthousiast aan meededen. Of de cantateserie in de toren van Goedereede, en cantatediensten in Dirksland, met begeleiding van professionele barokmusici. Tevens heeft hij tweemaal een Bach-dag georganiseerd, waarbij hij een dag lang onafgebroken werken van Bach uitvoerde, zowel voor orgel, als met andere ensemble’s. 

Sietse programmeerde ook de uitvoering van nieuwe orgelmuziek, volgde tweemaal de Internationale Zomeracademie voor organisten te Haarlem, waar hij lessen volgde bij Ewald Kooiman, Anders Bondeman, Jean-Claude Zehnder, Harald Vogel, Klaas Bolt en Ton Koopman. Hij volgde improvisatielessen bij Arie Keijzer, Kees van Eersel en Bert Matter. Hij deed mee aan verscheidene orgelconcoursen (improvisatie en interpretatie) waar hij eerste prijswinnaar in Leiden werd, en ook verschillende keren in de Finale-ronde terecht kwam. 
Met frisse zin probeert hij muziekliefhebbers verder te laten kijken, over de vertrouwde grenzen van barok en romantiek heen, en ze te enthousiasmeren voor oude of hedendaagse muziek. 
Grote opvallende projecten waren de uitvoering van alle orgelwerken van J.S. Bach en van C. Franck. 

Sietse was oprichter en 5 jaar dirigent van het Schouws Kamerkoor, en is momenteel dirigent van het Christelijk Kamerkoor Fiori Musicali. Tevens zingt hij regelmatig in kleinere ensemble’s of in semi-professionele koren in Nederland.

Educatie
Sietse van Wijgerden is ook afgestudeerd als docerend musicus, zijn afstudeerscriptie aan de Rijksuniversiteit Utrecht ging over de muzikale ontwikkeling van het kind.
In het Brabantse Werkendam geeft hij piano- en orgelles aan gemotiveerde beginners, gevorderden, of vergevorderden.

www.sietsevanwijgerden.com

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Organisten