Sprang-Capelle – Gereformeerde kerk de Brug

Orgel Concerten Kerk Info

Heistraat 4
5161 GG Sprang-Capelle
Locatie op Google Maps

Het Conacher-orgel (1868)Het orgel heeft van 1894 tot 1981 gestaan in de kerk van Blaenau Ffestiniog, een dorpje in Noord-Wales met leisteengroeven. Deze kerk werd afgebroken en het orgel was bijna met het puin afgevoerd. Het orgel werd in 1981 aangekocht voor de kerk in Sprang-Capelle en na vervoer door een groep vrijwilligers opgebouwd. Sinds mei 1983 is het Conacher-orgel in deze kerk in gebruik. In de loop der tijd zijn er twee registers bijgekomen, de Flute Bass 8′ in het pedaal en de Mixtuur in het zwelwerk.
In 1997 en 1998 heeft het orgel een grondige restauratie ondergaan, waarbij de toonhoogte een halve toon omlaag werd gebracht en het front werd versmald.

Dispositie

Great (Hoofdwerk) Swell (Bovenwerk) Pedal (Pedaal)
Open Diapason 8′
(= Prestant 8′) 
Stopped Diapason 8′
(= Bourdon 8′) 
Principal 4′ (= Octaaf 4′)
Fifteenth (= Octaaf 2′)
Rohrfléte 8′ 
Salicional 8′
Gemshorn 4′
Cornopean 8′
(= Trompet 8′)
Mixture (Mixtuur 2-3 st)
Lieblich Bourdon 16′ 
Flute Bass 8′
Couplers (Koppels)
Swell to Great (Bovenwerk-Hoofdwerk) 
Great to Pedal (Hoofdwerk-Pedaal)
Swell to Pedal (Bovenwerk-Pedaal) 
Tremulant

    

Concerten

Er worden op dit orgel geen concerten gegeven.

Het kerkgebouw

De kerk werd gebouwd in 1883-1884 in een neogotische stijl met neoclassicistische elementen. De markant gelegen eenbeukige zaalkerk is direct aan de straat gesitueerd, heeft een rechthoekige plattegrond en telt vier traveeën.
De in 1997-1998 gerealiseerde nieuwbouw, restauratie en nieuwe inrichting is naar het ontwerp van architect Huub Branderhorst uit Genderen uitgevoerd. Deze nieuwbouw heeft, naast diverse ruimten, ook een hal die zo nodig bij de kerkruimte betrokken kan worden. Op de verdieping is bovendien een balkon dat voor een deel uitkraagt in het historische gedeelte van het gebouw.

Info

Foto’s orgel 
Jan Korpershoek 2010
en Wim van der Ros 2012