‘s-Hertogenbosch – Bisschopskapel begraafplaats Orthen

Orgel Kapel

Herven 1
5231 LA ‘s-Hertogenbosch
Locatie op Google Maps

Het Verschueren-orgel (1962)

De firma Verschueren leverde in 1962 een koororgel voor de Sint-Theresiakerk in Eindhoven-Strijp. Het instrument heeft vier registers en is gebouwd met mechanische tractuur en een sleeplade. De kerk is per 13 januari 2013 buiten gebruik gesteld. Het orgel is daarna verkocht en werd door Ton Nagel gereviseerd en overgeplaatst naar de kapel op de begraafplaats in Orthen bij ‘s-Hertogenbosch. Het heeft de naam ‘Jan Kramer-orgel’ gekregen, als eerbetoon aan Jan Kramer die tussen 1949 en 1991 als begravenisondernemer actief was op de begraafplaats.

Dispositie

Manuaal I C-g³Pedaal C-d¹
Holpijp 8′ (B/D)
Prestant 4′ (B/D)
Fluit 4′ (B/D)
Mixtuur II-III sterk (bas)
Sesquialter II sterk (discant)
aangehangen



Tractuur mechanische sleeplade. 

Kapel Begraafplaats Orthen

Begraafplaats Orthen is een mooi en ruim aangelegd park met lanen, oude bomen, hagen en gazons. Het is een 12 ha. grote en groene begraafplaats met een prachtig bomenbestand. ‘Orthen’ ademt een rustige parkachtige sfeer uit waar men kan dwalen en mijmeren. Het biedt de sfeer die past bij de stemming van het moment: de gang naar de laatste rustplaats van een huisgenoot, een familielid, een vriend, een bekende. 

Sinds 1 januari 1978 beheert de Stichting Solamen begraafplaats Orthen. In 2008 is besloten de begraafplaats, die vanaf 1978 begraafplaats Groenendaal heette, begraafplaats Orthen te gaan noemen. Vanouds staat de begraafplaats al bekend als ‘kerkhof Orthen’, naar de naam van de wijk waarin de begraafplaats is gelegen. Naast begraafplaats Orthen, beheert de stichting Solamen ook begraafplaats Ketsheuvel. Deze begraafplaats, die rond 1853 is aangelegd voor het begraven van inwoners uit Orthen, ligt op korte afstand van begraafplaats Orthen aan de Ketsheuvel. Begraafplaats Ketsheuvel betreft kleine begraafplaats, omringd door een muur en ademt door de ligging, grootte en inrichting een geheel andere sfeer. Sinds 1975 wordt hier alleen nog maar bijgezet in bestaande graven. 


Begraafplaats Orthen heeft een ingang aan zowel de Fort Orthenlaan als op de daaraan aansluitende straat met de naam Herven. Wie eerstgenoemde ingang neemt, ziet recht voor zich de kapel, in 1882 gebouwd ter nagedachtenis van bisschop Zwijsen. Ook de laan erheen is naar hem vernoemd. In de crypte van de kapel worden tot op de dag van vandaag katholieke hoogwaardigheidsbekleders bijgezet. 
De kapel wordt nu gebruikt voor uitvaartdiensten waarbij maxinaal ca. 90 personen aanwezig kunnen zijn. 

Info 

Info: Piet Bron
Foto’s: Wim van der Ros 2020


www.begraafplaatsorthen.nl/

Laatste actualisatie: februari 2020