Peer (België) – Sint-Trudokerk

Orgel Concerten Kerk Info

Kerkstraat 1
3990 Peer
België

Locatie op Google Maps

Het Clerinx-/Thomas-orgel (1843)



In 1843 werd bij orgelbouwer Arnold Clerinx te Sint-Truiden voor deze kerk een nieuw orgel besteld van 21 stemmen, bestaande uit hoofdwerk, rugpositief en aangehangen pedaal. In 1846 plaatste de toen 30-jarige Clerinx het hier op het nieuw gebouwde oksaal. Clerinx had het orgelmakersvak geleerd bij P.F. Van Dinter. Twee van zijn werknemers, Frédéric Ruef en Jan L. Leyser, werden later zelfstandige orgelbouwers. 
Na de bouw van een nieuw (veel hoger) oksaal in 1897 moest het orgel achter de gotische boog worden geplaatst en werd het rugpositief (als ‘achterwerk’) achter de hoofdwerkkas geplaatst. 
In 1934 bouwde Frans Vos uit Zichem rond het ‘achterwerk’ een zwelkast. Ook verving hij de Fourniture van dit positief door een Voix Céleste en verving hij het bestaande pedaalklavier door een nieuw met dertig toetsen volgens de Mechelse normen.
In 1967 kreeg het orgel een grote onderhoudsbeurt door Emile Verschueren uit Tongeren. Hij verving de Voix Céleste door een Cimbel. 

Orgelrestauratie 2006

De recente restauratie van het orgel maakte nu deel uit van de volledige restauratie van het kerkinterieur. De restauratie en reconstructie werd uitgevoerd door Manufacture d’orgues Thomas uit Ster-Francorchamps, waarbij als orgeldeskundigen Michel Lemmens en Alain Arnols betrokken waren. Doelstelling was het reconstrueren van het orgel met zijn rugpositief en zijn klankbeeld, waarbij zoveel mogelijk originele delen van Clerinx zouden worden gebruikt. Tevens moest een zelfstandig pedaal worden toegevoegd.
In 2006 werd het orgel opgeleverd. Bij deze kerkrestauratie werd de gotische boog hoger uitgekapt en kon het orgel naar voren worden geschoven. Teneinde een rugpositief te kunnen herplaatsen werd een nieuwe balustrade ontworpen. De nieuwe pedaalkast kreeg zijn plaats achter de hoofdwerkkast en de balgen met de ook van Loret bekende krukasaandrijving met wiel -die voorheen tegen de zuidmuur van de torenruimte stond – staat nu centraal achter het orgel. 



De Hautbois 8’ van het rugpositief, dat door Clerinx was geplaatst als diskantregister, werd aangevuld met een baskant. De in 1967 geplaatste Cimbel werd vervangen door een reconstructie van het oorspronkelijke register. 
De toevoeging van een zelfstandig pedaal was wenselijk gelet op de vergroting van de kerk eind 19de eeuw. Om eenheid in stijl te bewaren werd het Clerinx-pedaalwerk uit de kerk Sainte-Cathérine van Luik gekopieerd.

Het is een orgel dat zich qua stijl bevindt tussen de oude Franse barok en de opkomende romantiek.

Dispositie

Hoofdwerk C-g³Rugpositief Pedaal C-d¹
Bourdon 16’ bas/sup
Montre 8’ bas/sup
Viola di gamba 8’ bas/sup
Flûte travers 8’ sup
Bourdon 8’
Prestant 4’
Flûte 4’
Doublette 2’
Cornet IV sup
Sexquialtera II bas/sup
Fourniture III
Trompette 8’ bas/sup
Clairon 4’
Salicional 8’ sup
Bourdon 8’
Prestant 4’ bas/sup
Flûtine 4’
Doublette 2’
Flageolet 1 1/3’ sup
Cymbale II-III
Hautbois 8’





Soubasse 16’
Octave 8’
Quinte 6’
Octave 4’
Bombarde 16’
Bombarde 8’







Koppelingen:
Manuaal 1 + Manuaal 2 (bas & sup)
Pedaal + Manuaal 1

Toonhoogte: a¹ = 447,8 Hz bij 20 °C
Winddruk: 83 mm Wk

Concerten

In deze kerk worden doorgaans geen concerten georganiseerd.

Kerk



Tijdens de 11de eeuw werd in Peer een nieuwe kerk gebouwd, waarvan wellicht een klein deel van een muur aan de oostzijde bewaard is gebleven. Met de bouw van de toren zou in 1392 zijn begonnen en in 1422 werd deze voltooid. In 1606 waaide de spits van de inmiddels verhoogde toren af en viel op het schip, dat deels verwoest werd. Daarna werd de huidige, peervormige torenspits gebouwd. In 1654 werd de kerk opnieuw zwaar beschadigd, nu door Lotharingse troepen. Na veel renovaties werd het schip van1895-1897 vrijwel geheel herbouwd. De kerk bezit o.a. 17de- en 18de-eeuws meubilair. De preekstoel is 19de-eeuws. Ook beschikt de kerk over een aantal oude beelden en schilderijen.

Info

Foto’s Wim van der Ros

Laatste actualisatie: januari 2020